Developer a bývalý cyklokrosový závodník Roman Kreuziger ukazuje pozemky na...

Developer a bývalý cyklokrosový závodník Roman Kreuziger ukazuje pozemky na Zhůří u Horské Kvildy, kde chce postavit několik domů. | foto: Marek Podhora, MAFRA

Soud zamítl žalobu šumavského parku, Kreuziger mu nemusí prodat pozemky

  • 6
Bývalému cyklokrosaři Romanu Kreuzigerovi staršímu se otevřela cesta k částečné obnově vesničky Zhůří na Šumavě. Odvolací senát Krajského soudu v Plzni zamítl žalobu národního parku, který se domáhal práva na nákup pozemků, kde dříve ves stála.

Správa Národního park Šumava v žalobě tvrdila, že má na pozemky prodané soukromými vlastníky ve třetí zóně parku předkupní právo. Před prázdninami žalobu zamítl Okresní soud v Klatovech, nyní verdikt potvrdil i odvolací soud.

„S rozhodnutím soudů nejsme spokojeni. Jsme připraveni využít všech zákonných možností. Jakmile obdržíme písemné vyhotovení rozsudku, podáme dovolání,“ uvedl pro MF DNES mluvčí parku Jan Dvořák. Dovolání je mimořádný opravný prostředek, který nemá na verdikt odkladný účinek.

Lokalita na Šumavě, kde dříve stávala ves Zhůří

Soudci konstatovali, že park v tomto případě předkupní právo neměl. V zákoně o ochraně přírody sice bylo zakotveno, že ten, kdo převádí pozemky v zóně národního parku, je musí nabídnout ministerstvu životního prostředí. Ale za předpokladu, že nejde o zastavěné pozemky. Podle platného územního plánu Rejštejna je lokalita vedená jako zastavěná a zastavitelná.

„Archeologický průzkum na povrchu i pod ním zjistil, že tam stála od 17. století vesnice, která měla až 200 čísel popisných, studny, zápraží. Navíc sám žalobce tam povolil jedné rodině výstavbu rodinného domu. Z našeho pohledu povinnost předkupního práva by byla v případě, že by šlo o nezastavěné pozemky. Navíc v rozhodnutí pozemkového úřadu, kterým předchozí majitelé pozemky dostali, bylo výslovně uvedeno, že předkupní právo státu, kterému pozemky patřily před pozemkovými úpravami, rozhodnutím zaniká. Žalovaný nemohl vědět, že tam nějaké předkupní právo je, protože to nebylo zapsáno v katastru,“ vysvětlila soudkyně ze senátu, který o odvolání rozhodoval.

Roman Kreuziger chce na místě bývalé vesnice postavit domy

Dodala, že i stavební úřad v Sušici zaujal stanovisko a je ochoten povolit výstavbu čtyř objektů. Povolení k výstavbě domu v této oblasti pro jinou rodinu, které zmínil soud, vydalo předchozí vedení parku.

Developer Roman Kreuziger řekl, že na základě verdiktu soudu bude žádat o územní rozhodnutí. Až je bude mít, požádá také o stavební povolení asi na tři nebo čtyři domy, jež vzniknou na základech někdejších staveb.

„Správa národního parku doteď říkala, že nám pro územní rozhodnutí nevydají stanovisko, že se nebudou vyjadřovat, protože pozemky jsou předmětem sporu. Teď dvakrát prohráli soud, už se budou muset vyjádřit. Podle územního plánu jde o zastavitelné území. Budeme připravovat stavby, aby s ním byly v souladu,“ řekl Kreuziger.

Třetí zóna parku je určená pro turismus i trvalé osídlení. „Nebudu využívat ani to, co územní plán v této oblasti umožňuje, ani bych to nechtěl. Nechci žádný satelit, vždycky se mi líbila původní výstavba, jaká je třeba ve Filipově Huti nebo na Horské Kvildě,“ uvedl Kreuziger. 

Roman Kreuziger starší po výroku soudu v červnu 2017:

26. června 2017