Krajský místopředseda ODS Roman Jurečko.

Krajský místopředseda ODS Roman Jurečko. | foto: archiv MF DNES

Krajský místopředseda ODS se nedostal do výboru pro veřejné zakázky

  • 5
Místopředseda plzeňského regionálního sdružení ODS Roman Jurečko má za sebou další neúspěšný pokus obsadit pozici související s veřejnou správou. Podnikatel s pověstí člověka propojujícího politiku s byznysem v pondělí neprošel při volbě členů výborů plzeňského krajského zastupitelstva.

Ačkoliv je Roman Jurečko funkcionářem politické strany, do výboru pro veřejné zakázky jej nominovaly hospodářské komory.

Při hlasování o Jurečkovi se rozdělila krajská koalice ČSSD, ODS, Starostové a Patrioti, Koalice pro Plzeňský kraj.

Jurečko pokládá svůj neúspěch především za důsledek vzájemné averze mezi ním a Janem Michálkem, předsedou hnutí Občané patrioti, které je součástí uskupení Starostové a Patrioti.

V minulosti byl Jan Michálek zároveň s Jurečkem také místopředsedou regionálního sdružení ODS. Michálek ovšem má podobně jako Jurečko pověst člověka, který umí propojovat politiku a podnikání a jeho firmy získávaly veřejné zakázky.

Krajský předseda ODS, náměstek hejtmana Martin Baxa, odkazoval na to, že Jurečka do výboru navrhly Regionální hospodářská komora, Okresní hospodářská komora i Vědeckotechnický park Plzeň.

Je to osobní věc mezi mnou a Michálkem, říká Jurečko

„V tomto případě při hlasování ODS podpořila nominace hospodářských komor, odborových organizací nebo Západočeské univerzity. V tom jeho (Jurečkova) nominace nebyla nijak výjimečná,“ uvedl Baxa.

I hejtman Josef Bernard z ČSSD Jurečkovu nominaci podpořil. „Když začneme v rámci koalice zpochybňovat návrhy stran, je blízko k tomu, abychom se začali svářet i v jiných důležitějších věcech. Má zásada tedy je kandidáty jiných stran nezpochybňovat,“ uvedl Bernard.

Hejtman vnímá Jurečkovu nominaci vzhledem k jeho postavení v ODS v podstatě jako stranickou.

Proti zvolení Jurečka byl například Richard Pikner z opoziční TOP 09. „Chápu jej jako určitý symbol politického stylu, se kterým se snažila ODS rozejít a asi se jí to úplně nepodařilo,“ sdělil.

Jan Michálek potvrdil, že jeho hnutí Občané patrioti chtělo přes krajskou koalici se STAN Jurečkově zvolení zabránit.

„Domníváme se, že ve výboru pro veřejné zakázky by neměla sedět osoba, která je soudně trestaná,“ prohlásil Michálek.

Narážel na skutečnost, že v 90. letech byl Jurečko podmínečně odsouzen za útok na veřejného činitele - policistu. Později mu také soud udělil pokutu a zákaz řízení pro jízdu pod vlivem alkoholu a následně další pokutu a zákaz řízení na dva roky, protože zákaz nerespektoval.

Roman Jurečko hlavní zásluhu na svém nezvolení do výboru přičetl právě Michálkovi. „Je to osobní věc mezi mnou a Michálkem. Je to žabomyší válka, která se tu vede,“ uvedl.

Spory v případě svých nominací do různých institucí přisuzuje především lidem z hnutí Občané patrioti.

„Je zvláštní, že pan Michálek dřív se mnou, soudně trestaným, seděl ve vedení regionálního sdružení ODS. V té době mu to asi nevadilo a při volbách místopředsedů mě podporoval. A když jsem za Plzeňskou teplárenskou podepisoval sponzorský dar 300 tisíc korun pro jeho Dům pohádek v Plzni, tak ho přijal,“ konstatoval.

Roman Jurečko se v posledních dvou letech neúspěšně ucházel o místo ve správní radě Nadace 700 let města Plzně. Jeho jméno vyvolalo spory při neúspěšném pokusu změnit obsazení správní rady Nadace sportující mládeže, kterou zřídilo město Plzeň.

Uspět se naopak Jurečkovi podařilo při kandidatuře do představenstva Vědeckotechnického parku Plzeň, kde je předsedou představenstva.