Bývalý radní pro bezpečnost Robert Houdek z ODS.

Bývalý radní pro bezpečnost Robert Houdek z ODS. | foto: archiv MF DNES

Bývalý radní se objevil v Dopravních podnicích, má se starat o výluky

  • 6
Bývalý plzeňský radní pro bezpečnost Robert Houdek z ODS se objevil v Dopravních podnicích, kde vykonává zvláštní a zcela novou funkci. V městské společnosti se bude starat o výluky v dopravě a řešit některé otázky spojené s bezpečností.

Generální ředitel Plzeňských městských dopravních podniků Michal Kraus ujišťoval, že funkci společnost potřebovala. Poukazoval na to, že přichází období, které bude z hlediska výluk náročné.

Nicméně když v minulých letech probíhaly například dlouhodobé a rozsáhlé rekonstrukce v sadech Pětatřicátníků, v horní části Americké třídy nebo Wilsonova mostu, bez zvláštního specialisty na výluky se dopraváci obešli.

Například pro Ondřeje Ženíška z opoziční TOP 09 byla nová role bývalého radního překvapením. „Připadá mi zvláštní, že na takovou pozici nedokázali ve společnosti najít člověka, který už měl s organizací dopravy zkušenosti,“ řekl Ženíšek.

Robert Houdek odmítl úvahu, že pro něho někdo pozici vymyslel. „Nevymyslel. Prostě to bylo zapotřebí,“ reagoval Houdek.

Šéf Dopravních podniků Michal Kraus řekl, že potřeba pozice specialisty na výluky je dána tím, že v letošním a příštím roce budou vynucené změny tras linek představovat pro dopraváky mimořádnou zátěž. A společnosti se prý hodí i to, že byl Houdek radním pro bezpečnost.

„Svěřili jsme mu řešení otázky zajištění obrazového záznamu z vozů. Snažíme se využít kontaktů, které měl z titulu radního pro bezpečnost,“ sdělil Kraus. Upozornil, že Houdek má standardní smlouvu na jeden rok.

Bývalý náměstek primátora pro dopravu Miloslav Šimák z ČSSD, který seděl v radě s Houdkem, je dnes asistentem primátora. Šimák si myslí, že zřízení funkce, kterou Houdek obsadil, mělo opodstatnění.

„Bude se opravovat most Generála Pattona a do toho mohou například přijít přestavby podjezdů u hlavního nádraží,“ připomněl Šimák.

Ten věří, že Dopravním podnikům mohou prospět Houdkovy kontakty na lidi z oblasti bezpečnosti. „Mohl by přispět k tomu, aby ve veřejné dopravě bylo méně excesů, které někteří lidé dělají,“ konstatoval.