Důchodcům nabídli respirátory za tisícovku, cenu zvýšili i porodnici v Podolí

  • 224
Za jeden respirátor tisíc korun. Tak zněla nabídka pro vedení tachovského centra sociálních služeb od obchodního zástupce firmy, která distribuuje zdravotnický materiál. Podle ředitelky zařízení se jedná o hyenismus. Na zvýšení cen roušek si stěžují i v porodnici v pražském Podolí.

Centrum sociálních služeb v Tachově má v současné době ve třech domovech pro seniory 266 klientů a 158 zaměstnanců. 

„Nemáme ani jeden respirátor. V běžném provozu je za normálních podmínek ani nepotřebujeme. Nyní jsem je chtěla zajistit pro ochranu našich zaměstnanců, kteří přijdou do styku s cizími lidmi, například pro vrátné,“ říká ředitelka centra Lucie Báčová, která se obává zavlečení koronaviru do domovů. 

Z preventivních důvodů uzavřela všechna svá zařízení už minulé pondělí. Domnívá se, že pokud by se nákaza dostala k seniorům, následky by byly katastrofické. 

Respirátory s třídou FFP3, které jsou podle ředitelky k ochraně nejlepší, ale nikde na trhu nejsou. „Naši zaměstnanci alespoň používají roušky,“ doplnila Báčová. 

Překvapilo ji proto, když jí minulý týden zavolal obchodní zástupce jedné společnosti, která dříve do domovů dodávala inkontinenční pomůcky. Obchodní zástupce jí nabídl 150 až 200 kusů respirátorů. Jeden ale za cenu 1 000 korun. 

Dodavatel roušek se ohradil

Firma Medilab se proti výrokům porodnice ohradila na svých stránkách s tím, že od roku 2018 ji žádný zdravotnický materiál nedodává. Porodnice v reakci na to své tvrzení upravila. Medilab skutečně není aktuálním dodavatelem, ale porodnice firmu kontaktovala se žádostí o dodávku roušek. Jejich nabídku za padesátinásobek tržní ceny přesto považují v době epidemiologické krize za neadekvátní. 

Na příspěvek porodnice na Facebooku o nedostatku roušek lidé zareagovali tím, že ji začali nabízet roušky z vlastních zásob.

O podobném případu týkajícím se ochranných roušek informovala také pražská porodnice v Podolí. Na Facebooku uvedla, že dodavatelská firma zdravotnického materiálu Medilab za jednu ochrannou roušku, která je potřebná při péči o všechny pacienty účtuje porodnici místo původních 0,50Kč/ks nově 25Kč/ks. Tedy cenu 50x vyšší.

„Považujeme tento přístup za neetický a nesolidární, hraničící s hyenismem,“ uvedla nemocnice.  Z tohoto důvodu se obrací na veřejnost s prosbou o pomoc.

Ředitel firmy MediLab ČR Amir Zaketovič pro SeznamZprávy řekl, že firma do podolské porodnice žádné roušky nedodává ani nenabízí. Spolupráci prý ukončili v r. 2018. Dodal, že nechápe, kde se tato informace vzala.

Přeci někdo nemůže vydělávat na strachu z koronaviru

Přestože ředitelka plzeňského domova svého obchodníka razantně odmítla, muž svoji nabídku zopakoval o několik dní později. Tvrdil, že sám je nakoupil za 920 Kč a pokud je prodá, vydělá na nich jen 80 Kč za kus. 

„Jde o černý trh. Přeci nemůže někdo vydělávat na strachu z koronaviru,“ kroutí nevěřícně hlavou ředitelka a dodává, že ji zarazilo i to, že muž ji nabízel, že fakturu vystaví s datem, kdy ještě neplatilo vládní nařízení o maximální ceně respirátorů. 

Ministerstvo financí 4. března určilo maximální cenu respirátorů pro konečné spotřebitele, a to 175 Kč bez DPH (vyrobené v EU) a 350 Kč bez DPH (vyrobené mimo EU). Přes tento cenový strop nemůže jít ani výrobce respirátorů ani prodejce. 

Obchodní zástupce v reportáži televize Prima ale tvrdí, že prodejem takto drahých respirátorů se nechce obohacovat. „Chtěl jsem pouze někomu pomoci,“ řekl muž a dodal, že doba se změnila a nyní z prodeje respirátorů nemá téměř nic. 

Ředitelka: Je to hyenismus, se kterým se nemohu ztotožnit

Pokud by muž 200 respirátorů prodal, vydělá si zhruba 170 tisíc korun. „Jde o hyenismus, se kterým se nemohu ztotožnit,“ uzavřela Báčová a nyní zvažuje, jak postupovat dál. 

Podle mluvčí Specializovaného finančního úřadu v Praze Ludmily Klimešové, by se oslovená ředitelka měla obrátit právě na ně. „V souvislosti s cenovými pravidly již provádíme šetření v několika firmách. Pokud dostaneme jakýkoliv podnět, začneme ho prošetřovat,“ ubezpečuje mluvčí finančního úřadu.  V případě porušení pravidel mohou úředníci udělit pokutu až deset milionů korun.