Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Jan Zátorský, MAFRA

Nádory tlustého střeva zabíjejí v Plzeňském kraji víc lidí než jinde

  • 2
Plzeňský kraj drží smutné prvenství, na rakovinu tlustého střeva a konečníku tady umírá nejvíce lidí z celé České republiky. Podle lékařů z regionu totiž pacienti přicházejí do ordinací pozdě. Přitom pokud se podaří nádor odhalit v začátku, vyléčení je téměř jisté.

Ačkoli v celém Česku umírá na rakovinu tlustého střeva a konečníku necelá polovina nemocných, v Plzeňském kraji je to 60 procent. K lékařům totiž lidé přicházejí pozdě, 46 procent pacientů vyhledá odbornou pomoc, až když je nádor ve třetím či v posledním čtvrtém stádiu, přitom celorepublikový průměr je o čtyři procenta nižší.

„V roce 2012 v Plzeňském kraji onemocnělo rakovinou tlustého střeva a konečníku 517 lidí a 310 jich zemřelo. Je to nejvíc ze všech krajů,“ okomentoval poslední statistiku přednosta onkologické kliniky Fakultní nemocnice v Plzni Jindřich Fínek.

Výskyt takzvaného kolorektálního karcinomu, který je čtvrtým nejrozšířenějším rakovinným nádorem na světě, je u českých mužů nejvyšší v Evropě, u žen pak čtvrtý nejvyšší za Maďarskem, Norskem a Německem.

Riziko jeho vzniku mohou podle Fínka lidé snížit omezením příjmu živočišných tuků v potravě či zařazením masa s nízkým obsahem tuku. „Zamezte přepalování tuků přípravou pokrmů o nižší teplotě jako je vaření a dušení. Jezte více ovoce a zeleniny, omezte pití piva a samozřejmostí je nekouřit,“ radí Fínek.

Nejjednodušší formou prevence je pravidelné vyšetřování stolice na takzvané okultní krvácení. Test je dostupný u každého praktického lékaře.

Právě praktičtí lékaři mohou podle ředitele FN Plzeň Václava Šimánka přivést velkou část pacientů do ordinací onkologů. „Důležité je, aby praktičtí lékaři prováděli to, co mají. Polovina nádorů tlustého střeva je totiž dosažitelná při vyšetření přes konečník. Lékaře to stojí jen jednu rukavici,“ uvedl Šimánek s tím, že jakékoli krvácení by mělo být přešetřeno.

„Ale většina lidí si řekne, krvácím, protože mám hemoroidy, a přicházejí až ve fázi pokročilého nádoru s metastázami,“ popsal Šimánek.

Výhodou fakultní nemocnice je podle Fínka velmi dobrá diagnostika. Tamní lékaři jsou schopni odhalit více nádorů v prvním stádiu než v jiných částech republiky. „Pravděpodobnost vyléčení pak hraničí téměř s jistotou,“ uvedl přednosta onkologické kliniky.

A jak si vysvětluje, že více lidí v Plzeňském kraji přichází až ve třetím a čtvrtém stádiu nádorů? „Máme hodně venkovských a pohraničních oblastí, kde žijí lidé jakoukoli preventivní akcí neovlivnitelní. Tito lidé zkrátka k lékaři nejdou, i když mají vše zadarmo. Stejný problém mají Němci v pohraničních oblastech,“ vysvětlil Fínek. 

Jako příklad uvedl ženy, které přicházejí, až když mají tak velký výpotek v břiše, „že se už doma nevejdou do žádných tepláků.“