Most je kompletně opravený, na práce dohlíželi památkáři. (19. srpna 2020)

Most je kompletně opravený, na práce dohlíželi památkáři. (19. srpna 2020) | foto: Petr EretMAFRA

Skončila oprava mostu, pod kterým pro Depeche Mode utopili čarodějnici

  • 4
Historický kamenný most v Rabštejně nad Střelou se stal před devíti roky místem, na němž vznikala nová verze klipu Personal Jesus skupiny Depeche Mode. Nyní skončila rekonstrukce stavby, která trvala tři roky.

Kompletní oprava historického mostu stála zhruba dvacet milionů korun. Na práce neustále dohlíželi památkáři, kteří společně s pracovníky specializovaných firem museli řešit nečekané komplikace. 

Odborníci zjistili, že středový pilíř a dvě boční opěry nejsou v dobrém stavu.

„Situace byla vážná a vyžadovala rychlé řešení a uzavření mostu. Ve zdivu jsme objevili velké dutiny, které vyplňovaly naplaveniny. Bylo potřeba vše vyčistit, dozdít a podchytit opěry. Do skalního podloží se vrtaly piloty,“ popsal památkář Pavel Domanický.

Kompletní prohlídkou prošel mimo jiné ledolam, který byl utržený a nakloněný. Do péče si ho vzali především restaurátoři. Ti ho kámen po kameni rozebrali, všechny kousky očistili a na místo vrátili už pouze použitelné části.

„Pod ním pak vznikl nový železobetonový základ. Zanedlouho k ledolamu přibude ještě jeden dřevěný, z dubové kulatiny,“ nastínil památkář.

Součástí rekonstrukce byla i kompletní obnova vrchní části mostu, včetně vozovky a jejího dostatečného odvodnění. „Směrem na Žihli silnice stoupá do vršku. Když prší, voda s sebou nese písek a další. Vše pak skončí na mostě,“ vysvětlil.

Historie technické památky sahá až do období gotiky. Patří k nejstarším kamenným mostům v České republice. V letech 1738 až 1748 byl přestavěn. 

V minulosti si ho oblíbili filmaři. Také se zde natáčel videoklip Personal Jesus skupiny Depeche Mode.