Psycholožka Karolína Malá a pomůcky, které používá při své práci. (21. října 2022) | foto: Petr Eret, MAFRA

Stav pacientů jen zhorší. Psycholožka varuje před „experty“ bez kvalifikace

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Pacienti se v Česku obtížně dostávají k psychologické a psychiatrické péči. Situaci ještě zhoršil covid a uzavření škol, po kterém přibylo dětských pacientů. Péči vykrývají rádobyodborníci, kteří někdy zdravotní stav pacientů zhorší.

„Chybou je, že stát toleruje stav, kdy lidé platí keš člověku, který nemá vzdělání, ale jen cedulku psychoterapeut na dveřích,“ uvedla psycholožka dětí i dospělých Karolína Malá, která je náměstkyní pro lidské zdroje, vědu a vzdělávání Psychiatrické nemocnice v Dobřanech. Také je soudní znalkyní. Na detašovaném pracovišti nemocnice v Plzni-Černicích se odbornice věnuje dětským pacientům.

V praxi na psychiatrickém lůžku po covidovém martýriu přibylo i dětí, které přicházejí se schizofrenií. Hodně se mluví o tom, že kvůli covidovému uzavření škol se psychický stav dětí hodně zhoršil. Setkáváte se s tím ve své ordinaci?
Děti určitě trpěly sociálně i emocionálně. Do školy totiž nechodí jenom pro vzdělání, ale také pro kamarády. Situace vnesla také spousty napětí do rodin. Měla jsem pocit, že rodiny s dětmi školou povinnými se dělí na dvě velké skupiny. V jedněch je dusno ráno a v druhých večer. Některé děti bylo totiž obtížné ráno dostat z postelí, donutit je, aby si vyčistily zuby a převlékly si pyžamo. Někteří rodiče v tom byli s velkým úsilím úspěšní, jiní rodiče rezignovali, nechali děti v pyžamech a roztržka nastala večer kvůli tomu, že nemají úkoly.

Já si samozřejmě nemyslím, že covid způsobil schizofrenii, ale děti, u kterých byla vloha k této závažné nemoci, se covidem a izolací urychlilo její propuknutí.

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se

Seriál Lékaři Česka