Lukáš Bílek, vedoucí katedry pěstování lesů Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzity v Praze. (23. 2. 2023) | foto: Martin Polívka, MF DNES

Musíme změnit strukturu lesů, jinak vývoji klimatu neodolají, říká odborník

Celý článek jen pro členy

Chcete číst prémiové texty bez omezení?

Předplatit
Mezinárodní projekt Live Adapt Brdy má brdské lesy připravit na klimatickou změnu. A to hlavně proředěním smrku, jehož zastoupení je zde osmdesátiprocentní, a náhradou jinými dřevinami. „Nacházíme se v situaci, kdy během velice krátké doby musíme razantně změnit přístup k našim lesům,“ upozorňuje vedoucí katedry pěstování lesů Fakulty lesnické a dřevařské České zemědělské univerzy v Praze Lukáš Bílek.

Na projekt loni na podzim získaly Vojenské lesy a statky ČR jako hlavní hospodář ve středních Brdech 120 milionů korun. Vytěžené stromy budou rozvrstvené po celé ploše a ne jako dříve, kdy po těžbě zbyly velké mýtiny.

Pod poraženými stromy se plocha prosvětlí a vytvoří se prostor pro přirozené zmlazení ze semen z okolních stromů. Pokud v okolí bude jen smrk, budou se tam dosazovat sazeničky listnatých stromů i odolnějších jehličnanů, jako jsou buk, dub, modřín či borovice. Vznikne tak druhově pestrý les.

Vše začalo s průmyslovou revolucí, kdy lesy jako jediný zdroj energie a stavební suroviny byly vydrancovány. Lesnatost u nás tehdy klesla pod dvacet procent.

Lukáš Bílekvedoucí katedry pěstování lesů Fakulty lesnické a dřevařské ČZU

Dočtěte tento exkluzivní článek s předplatným iDNES Premium

Měsíční

89
Předplatit
Můžete kdykoliv zrušit

Roční

890
Předplatit
Ušetříte 178 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Dvouleté

1 690
Předplatit
Ušetříte 446 Kč oproti měsíčnímu předplatnému

Připojte se ještě dnes a získejte:

  • Neomezený přístup k obsahu iDNES.cz, Lidovky.cz a Expres.cz
  • Více než 50 000 prémiových článků od renomovaných autorů
  • Přístup k našim novinám a časopisům online a zdarma ve čtečce
Více o iDNES Premium
Máte už předplatné? Přihlásit se