Prezident Miloš Zeman v pátek ukončil třídenní návštěvu Plzeňského kraje. Na poslední zastávce ve Zbirohu dostal jako dárek koš regionálních potravin.

Prezident Miloš Zeman v pátek ukončil třídenní návštěvu Plzeňského kraje. Na poslední zastávce ve Zbirohu dostal jako dárek koš regionálních potravin. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Málem ho zabil, rýpl si prezident do lékaře, který operoval Chovance

  • 132
Do lékaře, který operoval ministra vnitra Milana Chovance v plzeňské fakultní nemocnici, si "rýpl" prezident Miloš Zeman při návštěvě Rokycan. Řekl, že v České republice žije 10 milionů šikovných lidí, ale nemyslí tím právě tohoto operatéra. Narážel tak na vážné komplikace, které po zákroku ministr prodělal.

Kousavá poznámka zazněla při setkání s občany na rokycanském náměstí a to ve chvíli, kdy prezident chválil tento region za nízkou nezaměstnanost, která je tu jen pětiprocentní. A přitom si posteskl, že o těchto pozitivních věcech se mnoho nemluví.

"Hodně se u nás fňuká a ze všeho se dělá katastrofa a problém. Třeba Nova má první zprávu vraždu, potom má znásilnění a pak dopravní nehodu, ale co je tu pozitivní, to se lidé nedozví," konstatoval Zeman.

Řekl, že mu vadí, že média jsou strašně negativní a že je v nich spousta negativních zpráv.

Cesta prezidenta krajem

"Přitom tady žije deset milionů šikovných lidí. Existuje třeba truhlář, který dokáže udělat neviklající se stůl a další úspěšní lidé. Ale nemyslím tím tedy operatéra, který operoval Milana Chovance a který ho málem zabil," prohlásil Zeman.

Zdravotní problémy ministra Chovance začaly letos v únoru, když ve Fakultní nemocnici v Plzni podstoupil plastickou operaci břicha. Lékaři mu při ní odstranili přebytečnou kůži, protože třiačtyřicetiletý ministr již před časem zhubnul o několik desítek kilogramů.

Krátce po operaci tehdy ministr zkolaboval a musel být znovu operován, aby se zastavilo nečekané vnitřní krvácení. Ani tato reoperace se ale nepodařila, při znovuotevření břicha se mu totiž do těla dostal zlatý stafylokok a způsobil infekci. Kvůli ní musel být ministr znovu hospitalizován v polovině března. Tentokrát se ale léčil v jedné z pražských nemocnic.

Návštěvu Plzeňského kraje zahájil prezident Miloš Zeman ve středu. Během tří dnů navštívil osm měst a odvezl si několik darů. Ve čtvrtek do regionu zavítala také první dáma Ivana Zemanová (více o návštěvě prezidenta v kraji čtěte zde). 

,