Strážníci chytali v Plzni přerostlé prase, veterinář ho musel uspat

  • 5
Kuriózní zásah mají za sebou plzeňští strážníci. Pokoušeli se odchytit vepře, který utekl majitelce z výběhu a toulal se městem. Jak se ukázalo, standardní výbava policistů na více než dvousetkilového čuníka nestačila. Veterinář ho musel nakonec uspat.

Kříženec domácího a divokého prasete se procházel v městské čtvrti Košutka. Lidé ho spatřili v parku, jak jde směrem ke Košuteckému jezírku. Podle odhadu vážil kolem 250 kilogramů.

Přivolaná hlídka zjistila, že lapit vepře pomocí odchytových tyčí je nemožné. Když se ho totiž pokoušeli zpacifikovat, zvíře začalo být agresivní. 

„Zahnali ho raději do prostoru sportovního hřiště, kde nehrozilo, že ublíží přihlížejícím občanům a přivolali veterináře. Až do jeho příjezdu praseti zabraňovali, aby z areálu uteklo,“ popsala neobvyklý zásah mluvčí Městské policie Plzeň Jana Pužmanová.

Veterinář z plzeňské zoo pak uprchlíka uspal dávkami anestetik. „Jeho majitelka, kterou se podařilo sehnat, si pak zajistila odvoz spícího zvířete,“ informovala Pužmanová s tím, že chovatelka měla vepře v přístřešku na pronajatém pozemku v lokalitě Pod Sylvánem. 

Mužům zákona žena vysvětlila, že jí prase z výběhu uteklo.

„Dodala, že před rokem chtěla čuníka zužitkovat na maso, ale když přijel řezník a viděl tak obrovské zvíře, zalekl se ho a práci odmítl vykonat,“ uzavřela mluvčí.

Majitelka vepře je nyní podezřelá z porušení zákona na ochranu proti týrání zvířat a věc bude předána příslušnému správnímu orgánu k dořešení.