Úřad práce v Plzni hlásí, že volných pracovních míst přibývá.

Úřad práce v Plzni hlásí, že volných pracovních míst přibývá. | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Ekonomika v Plzeňském kraji ožívá, firmy přijmou stovky zaměstnanců

  • 1
Firmy v Plzeňském kraj plánují přijmout přes tisíc lidí a úřady práce evidují o stovky volných míst více než před rokem. Vše tak nasvědčuje tomu, že v kraji začala klesat nezaměstnanost. Důkazem je Tachovsko, které silně postihla ekonomická krize, a přesto se i tady nezaměstnanost radikálně snižuje.

Firmy v kraji už nepotřebují pouze dělníky či vyučené techniky, naopak některé poptávají jen inženýry. To nasvědčuje tomu, že region není jen montovnou.

Magdalena Čadová z úřadu práce v Plzni uvedla, že v současné době míst přibývá. "Celkem bylo na konci března v Plzeňském kraji 3 200 volných míst evidovaných úřady práce, což je meziročně o 547 víc," konstatovala.

Jsou to místa, která úřadům práce zaměstnavatelé hlásí. Pak ale existují i ta, které firmy neohlašují.

"Více volných míst přinesla i intenzivnější spolupráce mezi firmami a úřady práce, která se v poslední době oživuje a zaměstnavatelé jsou ochotnější přijímat naše uchazeče," popsala Čadová.

Podle ní úřady nabízejí firmám například uspořádání výběrových řízení na některé pozice. Čadová zavzpomínala i na dobu před krizí, tedy na rok 2008, kdy bylo v kraji víc volných míst než uchazečů o práci.

Nezaměstnaných bylo k letošnímu 31. březnu v kraji 6,4 procenta, což znamená pokles o 0,4 procenta ve srovnání s únorem. V kraji bylo 25 545 uchazečů o zaměstnání, což znamená přibližně osm lidí na jedno pracovní místo.

K tvorbě pracovních míst přispívá i CzechInvest

Situace v Tachově, kde je v kraji dlouhodobě největší nezaměstnanost, se také zlepšuje. "Počítá se s rozšířením průmyslové zóny v Ostrově u Stříbra a v Boru, jedna firma plánuje rozšíření výroby v Tachově. Situace vypadá opravdu optimisticky a dochází ke snižování nezaměstnanosti," uvedla ředitelka úřadu práce v Tachově Marie Šimková, která prý měla výborný pocit před třemi měsíci, kdy se poprvé za dvacet let Tachovsko dostalo pod celorepublikový průměr nezaměstnanosti.

V okrese dosáhl k 31. březnu podíl nezaměstnanosti 8,4 procenta a práci hledalo 3 172 lidí. Ale v pátek minulý týden už to bylo jen 2 880, což je snížení o zhruba desetinu. "Začaly sezonní práce, vliv má součinnost úřadu práce s firmami," uvedla Šimková. Například v únoru 2012 byla v okrese nezaměstnanost 10,7 procenta.

K tvorbě pracovních míst přispívá i agentura CzechInvest. "V roce 2013 pomohla zprostředkovat v Plzeňském kraji deset investičních záměrů tuzemských i zahraničních firem," uvedla Martina Malíková, ředitelka regionální kanceláře CzechInvestu v Plzni.

Jedná se podle ní například o firmy Doosan Škoda Power s.r.o., Plzeňský Prazdroj, a. s., Rexam Beverage Can Czech Republic s.r.o., Gühring, s.r.o., CHRIST CAR WASH s.r.o. nebo AEROTECH Czech. Díky těmto záměrům by v kraji mělo podle Malíkové vzniknout 1 326 nových pracovních míst.

Kromě zmíněných firem zveřejnila záměr vytvořit dvě stovky nových míst ve vývojovém středisku v Plzni na Borských polích i firma ZF Engeneering, přední dodavatel pohonné a pojezdové techniky.

Firma v šestadvaceti zemích světa zaměstnává 73 600 lidí a její obrat se v přepočtu pohybuje kolem 400 miliard korun. V Plzni zajišťuje zejména vývoj a testování softwaru pro celý koncern a jeho divize.

"Rozšiřování spektra poskytovaných služeb a rostoucí počet zakázek převážně z německých poboček společnosti ZF si v Plzni vyžádaly zvyšování počtu zaměstnanců z padesátky v roce 2007, kdy byla plzeňská pobočka připojena ke koncernu ZF, na současných dvě stě lidí," uvedl ředitel pobočky Robert Ingenbleek.

Do roku 2017 má přibýt ještě dalších dvě stě pracovních míst. ZF Engeneering profituje podle Ingenbleeka při náboru zaměstnanců z blízkosti Západočeské univerzity v Plzni.

"Prostory ve stávající budově jsou již vytíženy, proto vzniká na pozemcích plzeňské pobočky nová sedmipodlažní administrativní budova za zhruba 100 milionů korun," dodal Ingenbleek.

Výstavba nové budovy by měla být dokončena ke konci letošního roku. Poté se již do nových kanceláří přestěhuje prvních 70 vývojářů.