Na Tachovsku hořelo obilné pole, přímo pod vedením vysokého napětí

  • 0
Osm jednotek hasičů zdolávalo požár pole u Těchlovic na Tachovsku. Při zásahu museli být obzvlášť opatrní, protože nad polem je elektrické vedení.

K ohni na poli u Těchlovic hasiči vyjížděli po 14. hodině. „Zpočátku bylo hlášeno, že požár má v průměru šedesát metrů. Jednotky zatím oheň nemají lokalizovaný, požár se stále šíří,“ uvedla před 15. hodinou mluvčí hasičů Plzeňského kraje Pavla Jakoubková.

Požár pole na Tachovsku

Požár pole u Těchlovic na Tachovsku
Požár pole u Těchlovic na Tachovsku
Požár pole u Těchlovic na Tachovsku
Požár pole u Těchlovic na Tachovsku

I přes snahu osmi profesionálních a dobrovolných jednotek z okolí oheň zasáhl sklizenou část pole, ale i stojící obilí. Plameny se posouvaly směrem na Planou a traktoristé ohněm zasažené pole oborávali.

„Požár je přímo pod vedením vysokého napětí, o události byl proto informován i ČEZ,“ uvedla Jakoubková.

Nakonec se ale jednotkám podařilo oheň zkrotit a zásah ukončily.

Hasiči v Plzeňském kraji vyjíždějí kvůli suchu a vysokým teplotám k požárům polí v posledních týdnech několikrát denně. Současně s požárem u Těchlovic nedaleko Stříbra dalších šest jednotek v pondělí zdolávalo požár pole u Chřebřan na Domažlicku.

Více než dvě hodiny krotili plameny v noci na pondělí hasiči u Liblína na Rokycansku. Tam kromě kusu pole shořel i kombajn. Hasiči z pěti jednotek na místě zasahovali více než dvě hodiny. Škoda je předběžně odhadnutá na tři miliony korun, vyšetřovatelé zatím nestanovili, zda požár vznikl kvůli technické závadě nebo například od náhodné jiskry, pokud žací lišta narazila na kámen.