Požár skladové haly komunálního odpadu v Horažďovicích

Požár skladové haly komunálního odpadu v Horažďovicích | foto: HZSPK

Požár zničil halu s odpadem v Horažďovicích, dým šel mimo město

  • 0
Čtyři jednotky hasičů od časného rána likvidovaly rozsáhlý požár skladovací haly odpadu v Horažďovicích na Klatovsku. Plameny halu je těžce poničily. Škoda je odhadnutá na 1,2 milionu korun. Obdobný požár likvidovali před třemi týdny hasiči v Kralovicích, na opačném konci Plzeňského kraje.

Oheň od časného rána ničil halu na okraji Horažďovic na Klatovsku, která slouží pro třídění a skladování sváženého komunálního odpadu. Profesionální a dobrovolné jednotky vyjížděly k zásahu  kolem čtvrté hodiny ráno.

Požár haly v Horažďovicích

„Požár zasáhl celou halu o rozměrech asi 15 krát 20 metrů. Poškozená je střecha i stěny budovy a elektroinstalace. Pod kontrolu získali hasiči požár asi 15 minut po příjezdu první jednotky. Předběžně jsou škody odhadnuty na půl milionu korun,“ řekla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Odpoledne Jakoubková uvedla, že škoda dosáhla 1,2 milionu korun. „Příčinou požáru bylo samovznícení,“ upřesnila mluvčí hasičů.  

I když požár provázel hustý a s největší pravděpodobností i toxický dým, obyvatelé Horažďovic nebyli v ohrožení. Kouř šel mimo obydlené území. 

S likvidací požáru pomáhali i zaměstnanci společnosti, kteří bagrem rozkrývali vrstvy odpadu a hasiči je postupně prolévali pěnou.

Za poslední měsíc druhý podobný požár

Podobný požár řešili hasiči 22. dubna v Kralovicích na severním Plzeňsku. K požáru překládací haly komunálního odpadu jednotky vyjížděli kolem páté hodiny ráno. Protože hořelo v blízkosti železnice, byli na místo navíc povoláni i hasiči SŽDC Plzeň.

Hala byla stavebně rozdělena do tří kójí. „Požár vznikl v prostřední s velkoobjemovým odpadem. Uhasit se ho snažil zaměstnanec společnosti hasicími přístroji. V odpadu se ale požár rychle šířil a v za okamžik zachvátil celu jednu kóji. Když hasiči srazili plameny, zaměstnanci firmy postupně převáželi manipulátorem odpad na volné prostranství. Škoda byla odhadnuta na půl milionu korun,“ uvedla mluvčí hasičů Pavla Jakoubková.

Vyšetřovatelé stále ještě neurčili, co bylo příčinou požáru.

Skladový areál v Horažďovicích na Klatovsku provozuje jiná firma, než v Kralovicích na severním Plzeňsku.