Jiřího Adamoviče obviněného z loupeží na poštách poslal soudce do vazby. (17. ledna 2019) | foto: Martin Polívka, MAFRA

Recidivista po propuštění přepadal stejné pošty, dostal dvanáct let

  • 2
Na dvanáct roků poslal plzeňský soud do vězení 34letého Jiřího Adamoviče, který na přelomu loňského a letošního roku přepadl v západních Čechách čtyři pošty. S loupežemi začal půl roku po propuštění z vězení, ve kterém si odseděl sedm let za předchozí přepadání stejných poboček.

Adamovič se po dopadení v lednu letošního roku přiznal ke všem čtyřem přepadeným poštám na Plzeňsku a Domažlicku, i k neúspěšnému pokusu o přepadení spořitelny v Bavorsku v prvních dnech letošního roku. Přepadeným ukazoval pistoli, o níž později tvrdil, že ji koupil v prodejně s hračkami. 

„Nikomu jsem nechtěl ublížit, všeho lituji. Nevěděl jsem, kde vzít peníze na kauci k bytu, abychom s přítelkyní a jejími dětmi mohli bydlet. Byl jsem v těžké finanční situaci. Žádné pošťačce bych neublížil, vždyť jsem měl jen hračku. Kdyby mi peníze nedaly, odešel bych,“ uvedl v červnu před senátem plzeňského krajského soudu, když se soudci začali zabývat jeho kauzou.  

Při rozhodování o výši trestu museli soudci zohlednit, že u jedné z přepadených pošťaček lékaři zjistili posttramatickou stresovou poruchu, důsledek prožitého šoku. 

„Muž byl odsouzen za pokračující zvlášť závažný zločin loupeže k trestu odnětí svobody v trvání 12 roků, pro jehož výkon byl zařazen do věznice se zvýšenou ostrahou,“ uvedla mluvčí Krajského osudu v Plzni Lucie Jíchová.

Rozsudek není pravomocný, obžalovaný se proti verdiktu okamžitě odvolal. Za přepadání pošt mu hrozil trest od pěti do dvanácti let vězení. 

Poštu před činem neobhlížel, znal ji ze staré loupeže

První přepadenou poštou byla v polovině října loňského roku malá pobočka v Líšťanech na severním Plzeňsku.

Líšťany jsem už jednou přepadl. Dojel jsem tam autem, zaparkoval nad pobočkou. Vešel jsem dovnitř, v ruce jsem měl maketu pistole. Zbraň jsem dal do žlábku přepážky. Řekl jsem, ať mi dá peníze. Úřednice mi dala málo peněz,“ popisoval při výslechu Adamovič.

Hned druhý den, těsně před zavírací hodinou přepadl, poštu ve Šťáhlavech na jižním Plzeňsku.

„Vzal jsem si stejné oblečení, jako jsem měl o den dříve. Poštu jsem neobhlížel, už jednou jsem ji také přepadl. Na rukou jsem měl rukavice. Uvnitř nebyli žádní zákazníci, jen dvě pošťačky,“ popsal muž s tím, že peníze mu vydaly obě.

Třetí přepadenou poštou byla 20. prosince pobočka v Nezvěsticích na jih od Plzně. „To bylo dva dny před mými narozeninami. Peníze mi daly obě ženy. Nevím, jestli jsem mířil na ně, nebo mimo. Za peníze jsem koupil pleny dětem, byly to vánoční dárky,“ vypověděl souzený muž.

Kolem Vánoc plánoval, že s loupežemi skončí

Na nezvěstické poště byla jednou z úřednic žena, kterou přepadl na poště už v roce 2011.

„Při předvánočním úklidu v roce 2018 jsem náhodou narazila na omluvný dopis od něj, který mi psal před lety z vězení. Pak se stalo tohle. Když jsem pak viděla fotku z přepadení v Německu ze začátku roku 2019, došlo mi, že je to ten, co mě přepadl už ve Šťáhlavech v roce 2011,“ řekla policistům poštovní úřednice.

Adamovič vysvětloval, že po nezvěstické poště chtěl s loupežemi skončit. Zbraň zahodil do popelnice. Ale začátkem letošního roku zase nutně potřeboval peníze. Opět zajel do prodejny hraček a koupil si novou pistoli.

Neúspěšně se 8. ledna 2019 pokusil získat peníze v pobočce spořitelny v Bavorsku asi dvacet kilometrů od hranic. Když se vracel do Čech, chtěl zajet za kamarádem na Tachovsko, aby mu půjčil. Při průjezdu Meclovem náhodou zahlédl poštu a napadlo ho, že ji přepadne. Počkal pět minut v autě a vyrazil do akce.

Uloupené peníze pak vyměnil na čerpací stanici cestou do Plzně. Čerpadlářce až později došlo, že bankovky, které mu měnila, byla nezvykle nové, vypadaly jako vyžehlené. Byla to jedna ze stop, které policisty dovedly až k pachateli. Kriminalisté přiznali, že jim pomohly v pátrání i městské kamery.  

Jiří Adamovič se u soudu přiznal k přepadání pošt. (13.června 2019)

13. června 2019

„Přítelkyně nevěděla o tom, že páchám trestnou činnost,“ prohlásil dopadený muž, který z pošt dohromady uloupil necelých sto tisíc korun.

Případ poštovního fantoma z Plzeňska je ve srovnání s jinými poštovními nebo bankovními lupiči výjimečný. Nejen tím, že se k přepadání pošt vrátil tak brzy po propuštění z vězení. Pošty loni přepadal dokonce ve stejném pořadí, jako v letech 2010 a 2011, kdy loupil poprvé.