Poslanec Jiří Valenta.

Poslanec Jiří Valenta. | foto: archiv MF DNES

Nesouviselo to s politikou, tvrdí muž, který vytáhl pistoli na poslance

  • 13
Z nebezpečného vyhrožování a výtržnictví obvinili policisté muže, který v sobotu v plzeňské restauraci mířil plynovou pistolí na komunistického poslance Jiřího Valentu. Útočník je na svobodě.

Při výsleších na policii šestačtyřicetiletý muž z Plzeňska uvedl, že incident vůbec nesouvisel s politikou. Byl to prý zkrat. Také tvrdil, že netušil, že Jiří Valenta je poslancem.

„Prý spolu měli problém někdy v minulosti. V restauraci se potkali náhodně. V neděli se muž sám přišel přihlásit, protože už věděl, že po něm policie pátrá. Odevzdal i plynovou pistoli, kterou měl,“ uvedla policejní mluvčí Martina Korandová. Po výslechu policisté útočníka propustili ze zadržení.

Zatím není zcela jasné, zda měl muž v době, kdy mířil zbraní na Valentu, v sobě alkohol nebo jiné návykové látky. Podle dostupných informací ale nebyl viditelně opilý, neměl problémy s koordinací pohybů.

Jiří Valenta uvedl, že mu útočník mířil pistolí z necelého půl metru do obličeje. „Nejdřív vyhrožoval, že mě zastřelí za komunistický kecy a věci. Pak řekl: Já tě střílet nebudu, to bude někdo jinej a někde jinde,“ popsal Valenta (více o incidentu čtěte zde).

Incident se odehrál v sobotu večer na soukromé oslavě v restauraci v Plzni na Lochotíně. Obviněnému hrozí až tři roky vězení.