ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: HZS Karlovarského kraje

Pendleři budou moci nově na test do Rozvadova nebo Hatí

  • 11
Zejména pendlerům by od neděle mělo pomoci nové testovací místo přímo na hraničním přechodu v Rozvadově. Na test budou moci nově v neděli i do Tachova. Plzeňský kraj se potýká s nedostatečnými testovacími kapacitami. Kvůli tomu se před odběrovými místy tvoří fronty.

Nové mobilní odběrové místo bude na hraničním přechodu v Rozvadově fungovat od neděle 7. února. Odběry budou sloužit pouze pro antigenní testování.

Otevřené bude dva dny v týdnu. V neděli vždy mezi 8:00 až 18:00, v pondělí od 5:00 do 15:00. 

Nově také v Hatích

Od středy 10. února začne fungovat kvůli novým pravidlům s Rakouskem nové odběrové stanoviště pro antigenní testy také v Hatích na Znojemsku. Zřídí jej město Znojmo ve spolupráci se Společností Podané ruce. Fungovat bude tři dny v týdnu. V pondělí od 15:00 do 20:00, ve středu od 12:00 do 17:00 a v sobotu od 8:00 do 13:00. Zájemci o testování se budou moci na termín registrovat předem. Podmínky zveřejní znojemská radnice na webu.

Od neděle rozšíří svoji kapacitu také odběrové místo v Tachově, kterému vypomohou profesionální hasiči z Plzeňského kraje. Nově bude mít otevřeno v neděli od 8:00 do 12:00. 

Odběrové místo v Rozvadově vzniklo díky Záchranné službě Asociace samaritánů ČR Praha-západ. Plzeňský kraj využil její nabídky na zajištění provozu. Sám na to kapacity neměl.

Zvýšení odběrových kapacit pomůže zejména lidem, kteří dojíždějí za prací do Německa. Sousední země pokládá ČR za epidemicky vysoce rizikovou oblast, nařídilo testy na covid-19 každých 48 hodin.

„Víme, že nejhorší je situace na Tachovsku, odkud musí pendleři dojíždět na testování desítky kilometrů. Proto jsme se dohodli na zřízení mobilního centra přímo u hraničního přechodu,“ řekl náměstek hejtmanky Rudolf Salvetr (ODS).

Změna pravidel pro vstup do Německa vedla v minulých týdnech v Plzeňském, ale i Karlovarském kraji k frontám (více čtěte zde).

Od středy mění pravidla také Rakousko.  Lidé, kteří dojíždějí do Rakouska za prací či za rodinou, se budou muset od příští středy jednou týdně registrovat. Předkládat budou muset také negativní antigenní nebo PCR test, který nebude starší než sedm dní. Registrace bude možná už od 7. února, povinná od 10. února, uvedla APA (více o nových pravidlech čtěte zde).

Na situaci proto reagují také v Jihomoravském kraji (viz box).

25. ledna 2021

,