Vojáky připomíná nový pomník, vznik iniciovaly rodiny veteránů z USA

  • 41
V centru Domažlic pod zahradou Chodského hradu odhalili v neděli nový památník osvobození. Iniciativa k vytvoření kamenné lavice a stolu s položenou vojenskou přilbou a chodským kloboukem a dále žulového monolitu vzešla od příbuzných čtyř amerických veteránů, kterým bylo v roce 2016 uděleno čestné občanství města Domažlice.

Autorem díla, které se nachází v Chodské ulici pod zahradou Chodského hradu, je klatovský sochař Václav Fiala.

„Na sklonku loňského roku došlo k něčemu mimořádnému. Rodiny amerických veteránů Matta Konopa, Roberta Gilberta, Jamese Duncana a Hermana Geista nás oslovily s přáním, aby byl v Domažlicích vybudován památník osvobození města věnovaný připomínce těchto mužů, přičemž ony samy už v Americe uspořádaly sbírku na pořízení uměleckého díla,“ sdělil starosta Domažlic Zdeněk Novák. 

Ze Spojených států přišel dar z provedené sbírky ve výši 423 tisíc korun, město Domažlice na vybudování památníku přispělo podobnou částkou.

Místo, kde se památník nachází, nebylo vybráno náhodně. Právě tudy přicházeli do Domažlic v květnu 1945 první američtí vojáci. 

„Vznikla důstojná připomínka nejen amerických vojáků, čestných občanů města, ale všech, kteří se na osvobození Domažlic podíleli,“ konstatuje starosta.