Plechová ohrada vymezuje prostranství na křižovatce Americké a Klatovské třídy....

Plechová ohrada vymezuje prostranství na křižovatce Americké a Klatovské třídy. Během dubna se tu znovu objeví dva žulové kvádry jako poděkování americké armádě, která osvobodila Plzeň. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Obnova památníku v Plzni finišuje, žulové pylony se na místo vrátí v dubnu

  • 2
Zhruba v polovině dubna se na křižovatku Americké a Klatovské třídy v Plzni vrátí dva žulové kvádry, které budou opět dominantou pietního místa připomínajícího osvobození města Američany v květnu 1945. Stejný materiál, ze kterého jsou pylony, se použije i na prostor kolem památníku.

Památník prochází celkovou obnovou, protože původní sedm metrů vysoké žulové pylony popraskaly a v roce 2016 je bylo nutné odstranit.

V současné době už finišují práce na opracování nových pylonů. Představitelé města ujišťují, že letošní hlavní vzpomínková akce při Slavnostech svobody bude opět na tradičním místě U Práce.

„Žulové kvádry jsme společně se staveništěm předali firmě Geosan, která získala zakázku na obnovu památníku. Ta si pro opracování pylonů a k vyrytí nápisů na ně vybrala společnost Česká žula,“ řekl náměstek primátora Pavel Šindelář.

Pomník Díky, Ameriko!

Na kvádrech se nyní pracuje ve Vápenici na Příbramsku a Šindelář odhaduje, že žulové kvádry budou na své místo instalované zhruba v polovině dubna.
„Stejný materiál bude použitý na úpravu prostoru okolo, aby to ladilo barevně,“ uvedl Šindelář.

Prostor staveniště na křižovatce Americké a Klatovské třídy několik týdnů vymezuje plechová ohrada. Za ní už zmizela původní dlažba památníku.

„Byly odkryté zbývající části pylonů a připravuje se ukotvení nových kvádrů, které budou nasazené na kovové trny,“ vysvětlil Šindelář.

Kámen na obnovu památníku město pořídilo ve Francii, protože se vhodný materiál nepodařilo najít v Česku. Žulové kvádry byly prověřené odborníky, aby neměly skryté vady.

„To je snad nejvíc kontrolovaný kámen v Evropě. Kameníci říkají, že nezažili, aby jindy materiál někdo takhle zkoumal. A to ho ještě čekají testy po tom, co budou pylony usazené,“ prohlásil Šindelář.

Popraskaný pomník odřízla diamantová pila (23. dubna 2016)

23. dubna 2016

Architekt Jan Soukup, který se v devadesátých letech podílel na vzniku památníku, se už byl na zpracování kvádrů podívat. „Jsem opravdu spokojený. Ta žula vypadá hezky, je kvalitní. Viděl jsem, že už se pracuje na nápisech,“ uvedl.

Památník se začal plánovat už v roce 1945 a 4. května 1947 byl na místě poprvé položený základní kámen. Vybudování památníku pak ale o půlstoletí zdržel nástup komunistického režimu v roce 1948. Až po listopadu 1989 se s návratem demokratického systému situace změnila.

V květnu 1990 při oslavách osvobození města už prezident Václav Havel a tehdejší velvyslankyně USA Shirley Temple-Black přijeli poklepat na základní kámen budoucího památníku. Tehdy zástupci města slíbili, že bude hotový v roce 1995 k padesátému výročí osvobození města - což se stalo.

U památníku se potom pravidelně odehrával hlavní pietní akt při Slavnostech svobody. Po odstranění popraskaných žulových pylonů se vzpomínková akce přesunula k nedalekému pomníku generála Pattona v sadech Pětatřicátníků.

Žulové kvádry z Francie dorazily na Plzeňsko (8. prosince 2017)

8. prosince 2017