Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Emmerová oznámila konec v ČSSD, spolustraníci to považují za zradu

  9:30
Jedna z nejznámějších členek ČSSD Milada Emmerová, která byla za stranu dlouhá léta poslankyní, senátorkou, ministryní či hejtmankou, svou stranu po zhruba 30 letech opouští. Důvodem má být i spor, který vznikl před rokem kvůli postu v čele kontrolního výboru kraje. Její spolustraníci to berou jako zradu, protože ČSSD opouští ve chvíli, kdy partaji teče do bot a na celorepublikové úrovni se pohybuje kolem pětiprocentní podpory voličů.
Milada Emmerová na snímku z roku 2018

Milada Emmerová na snímku z roku 2018 | foto: Profimedia.cz

„Je to stejný příběh jako Jan Látka, který byl za ČSSD senátorem, starostou v Domažlicích, poslancem. Nakonec udělal veletoč a na kraji je součástí zastupitelského klubu ANO,“ komentoval odchod Emmerové někdejší primátor Plzně a bývalý šéf krajského předsednictva ČSSD Martin Zrzavecký.

„Tito lidé ukázali svoji tvář. Pro ČSSD to znamená pouze to, aby se poučila a příště, až bude vybírat osobnosti do svého čela, vybírala lidi, kteří ji v budoucnu nezradí,“ dodal.

Spor začal po krajském puči

V dopise, který Emmerová poslala městské organizaci ČSSD v Plzni a který má MF DNES k dispozici, stojí, že odchází z několika důvodů.

„Nejdůležitější je počínání krajského předsedy ČSSD Ivo Grünera. Ten byl bohužel zvolen krajským předsedou, což mě utvrzuje v tom, že situace ČSSD v Plzeňském kraji je skutečně žalostná. Jeho chování na veřejnosti směrem ke mně je nepřístojné a budí pozornost minimálně nejen krajských zastupitelů a úředníků Krajského úřadu Plzeňského kraje. To opravdu nemám zapotřebí...“ napsala Emmerová.

Rozchod ČSSD se Zemanem byla fatální chyba, řekla v Rozstřelu Emmerová

Spor se odehrál na krajském zastupitelstvu loni v únoru po takzvaném krajském puči, kdy z čela kraje vypadlo seskupení Spolu a do party Pirátů, STAN a PRO PLZEŇ přibylo ANO. Tehdy se na kraji lidé ve funkcích měnili a Emmerová podle svých slov dostala nabídku od Josefa Bernarda (za STAN, dříve ČSSD) být předsedkyní kontrolního výboru, což je uvolněná a poměrně dobře placená funkce.

Nakonec se kvůli tomu sešlo krajské předsednictvo ČSSD, jehož výsledkem mělo být to, aby Grüner ani Emmerová nabídku nepodpořili.

„O žádnou funkci jsem neusilovala. Ve čtvrtek večer mi volal Josef Bernard, že mě rada kraje navrhla na předsedkyni kontrolního výboru. Sdělil mi, že musím říci v pátek Ivo Grünerovi, aby to jako předseda zastupitelského klubu ČSSD poslal jako návrh. Grünerovi jsem zavolala a on zuřil,“ popsala Emmerová. Tu překvapilo, že Grüner následně svolal zasedání krajského předsednictva ČSSD.

Emmerová byla podle svých slov instruovaná Bernardem, že když Grüner nebude chtít návrh poslat, má napsat hejtmanovi sama, že návrh na předsedkyni kontrolního výboru přijímá.

„To jsem udělala, ale jen proto, že byla časová tíseň, jinak bych to neudělala. Že to bylo neobvyklé, si uvědomuji, ale já jsem se nikomu nenabízela, byla jsem oslovena,“ popsala Emmerová, která si prý myslela, že Grüner nabídku zhodnotí tak, že je dobře, když ČSSD bude mít šéfa kontrolního výboru.

Politické obchodování

„Beru to tak, že za zájmy ČSSD nekopal,“ popsala Emmerová. Zrzavecký, který byl tehdy šéfem krajského předsednictva ČSSD, Grünera za jeho postup pochválil. „Zachoval se, jak měl. Přišel s tím na krajské předsednictvo, bavili jsme se o tom a nepodpořili jsme to, protože strana nebyla oficiálně oslovena,“ sdělil Zrzavecký. Emmerová se podle jeho slov hájila i tím, že ani v minulosti se o funkcích nehlasovalo.

„To ale není pravda. Když se v roce 2008 měla stát hejtmankou, také se o tom hlasovalo na krajském předsednictvu, které je pro region nejvyšším politickým orgánem ČSSD,“ přiblížil Zrzavecký. „Tak jako paní docentka se člověk po 30 letech v politické straně nechová,“ myslí si Zrzavecký.

FOTOSTORY: Vzestup a pád Milady Emmerové

Podle něj měla být oslovena ČSSD a měla vybrat ze svých řad nejvhodnějšího kandidáta na předsedu kontrolního výboru. O tom, jestli by to byl Ivo Grüner, nebo paní docentka Emmerová by se rozhodlo ve svobodné volbě,“ nastínil Zrzavecký, podle kterého se jednalo vlastně o politické obchodování, na které strana nechtěla přistoupit.

Grüner si myslí, že se jednalo o politickou hru, aby nebyla předsedkyní kontrolního výboru členka ODS. „Nakonec jsem paní docentce řekl, že když někdo nominuje sám sebe na nějakou funkci, i když ví, že jeho politická strana s tím nesouhlasí, dělá ostudu,“ popsal Grüner.

Svůj hlas zkazila

A jak tajné hlasování nakonec dopadlo? „O dva hlasy jsem nevyhrála, jeden z hlasů byl můj, zkazila jsem totiž hlasování,“ přiznává Emmerová. Na dalším zastupitelstvu se konala nová volba, tu už ale vyhrála členka ODS. „Je to logické, protože je to nejsilnější opoziční strana, taková byla vždy na kraji pravidla,“ uvedl Grüner.

Milada Emmerová byla v letech 1967 až 1989 členkou KSČ, od roku 1994 členkou ČSSD. Mezi roky 1996 a 2004 a opět 2010 a 2012 působila jako poslankyně Poslanecké sněmovny, v letech 2004 až 2005 byla ministryní zdravotnictví ČR a od listopadu 2008 do září 2010 hejtmankou Plzeňského kraje.

„Milada Emmerová byla v ČSSD vždy preferovaná, získávala voliče, vždy byla na čele. V momentě, kdy je na tom ČSSD špatně, nemá už takovou sílu, mnozí se k ní obracejí zády, bohužel i včetně Milady Emmerové a to se prostě nedělá. Když strana potřebuje, má ji známá osobnost, která známost získala i díky straně, podpořit,“ myslí si Zrzavecký.

  • Nejčtenější

Využijeme váš kamion. Policisté kvůli naháněnému řidiči nařídili zatarasit silnici

22. dubna 2024  11:36,  aktualizováno  23.4 11:01

Několik českých policejních hlídek se zapojilo do pronásledování řidiče, který v Německu odmítl...

Moje Plzeň to není, ale... Horváth o historickém tažení a proč u něj chyběl

20. dubna 2024

Premium On byl Plzeň. Ještě loni patřil na plakáty. „Že už teď do Plzně nepatřím, neznamená, že bych...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Naučená omluva, bez upřímné lítosti. Za pokus o vraždu dívky dostal Ukrajinec 19 let

24. dubna 2024,  aktualizováno  12:27

Krajský soud v Plzni odsoudil na devatenáct let Ukrajince Viktora Veselovského, který se loni v...

Sedmá příčka mezi národy. Jak české kluby připisovaly body do koeficientu

19. dubna 2024  17:45

Plzeň jako nejhůře třiadvacátý nejlepší klub letošního ročníku evropských pohárů. Česko jako sedmá...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Čtrnáctiletou Ukrajinku z Tachovska našli policisté mrtvou, zřejmě si vzala život

18. dubna 2024  9:33,  aktualizováno  14:36

Policisté od úterý pátrali po čtrnáctileté ukrajinské dívce, která odešla z bydliště ve Stříbře na...

Podvody přesáhly pět milionů, žalobce viní pojišťováka i jeho otce lékaře

25. dubna 2024  16:23

Z pojistných podvodů s celkovou škodou přesahující pět milionů korun obžaloval krajský státní...

Celníci a policisté získali na přivaděči u Vysoké místo na kontroly aut

25. dubna 2024  9:57

Při prodlužování dálničního přivaděče od Vysoké k Přešticím vybudovali stavbaři u sjezdu na Dnešice...

Plzeňský mistr dal futsalistům Slavie deset gólů. Šest dostal

25. dubna 2024  8:11

Úvodní futsalové semifinále série play off mezi Plzní a Slavií nabídlo divoký průběh. Hosté po...

Už bylo na čase, oddechl si Červ po premiérové trefě. Prvně chtěl přihrávat

25. dubna 2024  6:59

Navedl míč na střed hřiště, zbavil se dvou protihráčů a zpoza vápna zamířil přesně k levé tyči....

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...