(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: Martin Polívka, MF DNES

Menší strany se před volbami v Plzni spojují. Větší ukazují, co nabídnou

  • 11
Kdo s kým a s čím půjde do boje o vedení plzeňské radnice? Odpověď už se rýsuje. Větší strany začaly servírovat jména z předních míst kandidátek a ty menší jednají o možnostech se s někým spojit.

ODS na začátku týdne oficiálně potvrdila, že jejím kandidátem na obsazení křesla primátora bude poslanec a náměstek primátora Martin Baxa. Za ním se pak seřadí dosavadní náměstek primátora Pavel Šindelář nebo radní David Šlouf a bývalý primátor Jiří Šneberger.

Pozoruhodné je, že se na kandidátce ODS objeví i Marcel Hájek, který do minulých voleb vedl uskupení Občané patrioti.

Favoritem říjnových voleb bude hnutí ANO, které si pro roli kandidáta na primátora vybralo svého krajského šéfa Romana Zarzyckého. Za ním pak budou například Lucie Kantorová nebo místostarostka Plzně-Lochotína Ivana Mádlová, zastupitel Petr Fišer nebo místostarosta obvodu Plzeň 3 David Procházka.

V ČSSD patrně roste pravděpodobnost, že volební jedničkou bude opět současný primátor Martin Zrzavecký. Rozhodnutí však zřejmě padne až v polovině června.

Občané patrioti pozici volební jedničky pro komunální volby v Plzni svěřili senátorovi Václavu Chaloupkovi. Prvním na kandidátce KSČM bude Václav Štekl, předseda kontrolního výboru krajské samosprávy.

Volebním lídrem TOP 09 je její plzeňský šéf Michal Vozobule. To ale neznamená, že jistě bude na prvním místě kandidátky, protože TOP 09 jedná o možné koalici.

„V úvahu připadá Plzeňská aliance a teoreticky Zelení. Definitivně dohodnutí zatím nejsme. Myslím, že jasno bude tak do dvou týdnů,“ řekl Vozobule.

KDU-ČSL se spojí s Pravou volbou pro Plzeň

Jak sdělil předseda Občanů patriotů Jan Michálek, ve hře je možnost, že se TOP 09 připojí k uskupení Občanů patriotů, Starostů, Svobodných a hnutí Pro zdraví a sport.

Koalici už má v Plzni domluvenou KDU-ČSL. „Podařilo se nám dohodnout s Pravou volbou pro Plzeň, kde jsme našli programovou shodu,“ uvedl šéf plzeňských křesťanských demokratů Stanislav Šec.

Volebním lídrem bude náměstek primátora Petr Náhlík a na druhém místě bude Stanislav Šec. Pravou volbu má na čele kandidátky zastupovat na čtvrtém místě psychiatr Jiří Podlipný.

Občanští demokraté už také vyrukovali s tématy, na která se chtějí v kampani zaměřit. „Přijdeme například a komplexním návrhem na řešení parkování ve městě. Budeme pokračovat v podpoře vytváření nových bytů a zaměříme se i na zlepšení fungování plzeňských škol,“ sdělil Martin Baxa.

Tvrdí, že ODS bude prosazovat rekonstrukci areálu Depo2015 a také vyčištění Borské přehrady, aby se mohla stát centrem rekreace.

Témata stran: Bezpečnost a stavba akvaparku

Roman Zarzycký říká, že v případě ANO bude k prioritním tématům patřit bezpečnost ve městě. „Za důležitý osobně považuji rozvoj ´chytrého´ města nebo otázky spojené s péčí o veřejná prostranství,“ prohlásil. Domnívá se, že se ANO bude v příštích letech věnovat i problematice dlouho zvažované stavby akvaparku ve městě.

Dá se očekávat, že bezpečnost nebo stavba akvaparku budou patřit také mezi významné priority sociálních demokratů i dalších volebních stran. „Bezpečnost a pořádek bude určitě jedním z našich nejdůležitějších témat,“ prohlásil Jan Michálek (Občané patrioti).

Poslední komunální volby v roce 2014 v Plzni vyhrálo ANO s nevelkým náskokem před ODS a ČSSD. Tyto tři stany získaly na radnici po deseti křeslech. Koalici pak vytvořily ČSSD, ODS, KDU- ČSL a hnutí Občané patrioti.