Policisté ze zásahové jednotky zadrželi u Plzně vyděrače, kteří vyhrožovali...

Policisté ze zásahové jednotky zadrželi u Plzně vyděrače, kteří vyhrožovali čtyřiadvacetiletému muži fyzickou likvidací. Pachatelé leží s rukama spoutanýma za zády na chodníku (v pravé části snímku). | foto: Policie ČR

Sto tisíc, nebo ti uřízneme prst. Překvapené vyděrače spoutala zásahovka

  • 163
Zásahová jednotka zadržela u Plzně pětici mužů, která vydírala čtyřiadvacetiletého mladíka. Pachatelé ho mlátili, hodili po něm brusku, hrozili mu fyzickou likvidací či uříznutím prstu. Policie zátah spustila, když se muž setkal s vyděrači na smluvené schůzce, kde jim měl peníze předat.

Mladíka začala partička vydírat koncem července. „Devětadvacátého července za ním přijeli do firmy na jižním Plzeňsku. Nejprve se ho zeptali, zda má peníze, a když jim odpověděl, že ne, napadli ho,“ sdělila policejní mluvčí Ivana Jelínková.

Útočníci ho mlátili pěstmi, kopali ho do celého těla včetně hlavy. Ani to jim ale nestačilo a muži vyhrožovali fyzickou likvidací či uříznutím prstu. Přitom postupně vyndavali z auta různé nástroje a zbraně.

Nakonec třicetiletý vyděrač hodil po muži úhlovou brusku. Trefil ho do hlavy a přitom křičel, že má na zaplacení tři dny. „Jenže už nepožadoval původních 80 tisíc, ale 100 tisíc,“ doplnila Jelínková. Pak pachatelé odjeli.

Poškozený vše oznámil policistům, kteří rozjeli vyšetřování a na dopadení pachatelů vymysleli rychlou akci.

Na druhou schůzku s vyděrači, která se odehrála v neděli 2. srpna v Chrástu u Plzně, dorazil muž i se zásahovou jednotkou za zády. Policisté využili momentu překvapení a když si pachatelé přišli vyzvednout požadovanou částku, muži zákona je zadrželi. 

„Nezmohli se na sebemenší odpor a celý zásah se obešel bez zranění,“ uzavřela mluvčí,

Všichni agresoři ve věku 22, 27, 20 a 30 let jsou obviněni z vydírání a z pokusu o ublížení na zdraví.

Pátý komplic ve věku 23 let se sám dostavil koncem minulého týdne v doprovodu svého obhájce na policejní služebnu. Také on je obviněn z vydírání a z pokusu o ublížení na zdraví.

Jeden ze zadržených skončil ve vazbě, ostatní jsou stíháni na svobodě.

Policisté nesdělili, zda poškozený muž někomu z vyděračů peníze skutečně dlužil.