Hrubý zákrok policistů v civilu proti řidiči z Karlovarska | foto: poškozený řidič, iDNES.cz

Na blikajícího řidiče šli v Plzni se zbraní šéfové zásahovky, tvrdí rozhlas

  • 691
Policisty, kteří v září v Plzni hrubě zakročili proti řidiči J. V. z Karlovarska, jsou šéf krajské zásahové jednotky a jeho zástupce. S odvoláním na své důvěryhodné zdroje o tom informoval Radiožurnál a server iRozhlas.cz.

„Policistou, který z vozu vystoupil se zbraní v ruce, byl šéf plzeňské zásahovky Josef Němec. Druhým mužem byl pak jeho zástupce, loni medailí oceněný Vladimír Slavotínek,“ uvedl iRozhlas.cz s odkazem na informované zdroje z bezpečnostního prostředí.

Medaili za příkladné plnění pracovních povinností získal podle serveru policista od tehdejšího hejtmana Václava Šlajse za plnění úkolů nad rámec výkonu služby.

ČTĚTE TAKÉ

Oba vysocí důstojníci zůstávají ve službě, není však jasné, zda dál řídí operace zásahové jednotky. Policie zpočátku odmítala vůbec komentovat, ke kterému útvaru účastníci incidentu patří. Začátkem října televize Prima upozornila, že v autě měl sedět šéf zásahové jednotky se svým zástupcem.

 Podle vedení západočeské policie musí celou věc nejdříve vyšetřit Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). Oba policisté jsou podezřelí ze zneužití pravomoci úřední osoby.

GIBS zatím nikoho neobvinila a v současné době hledá svědky události. Dosud není zcela jasné, co přesně se stalo. Část děje zaznamenala autokamera ve voze řidiče J. V.

Konflikt mezi ním a policisty v civilu se odehrál 21. září kolem 14:45 na křižovatce ulic Karlovarská a Lidická v Plzni. Řidič J. V. tehdy ve Škodě Superb stříbrné barvy zaregistroval manévr černého mercedesu, ve kterém - jak se později ukázalo - seděli dva policisté v civilu.

Podle řidiče superbu byl manévr nebezpečný, a tak upozornil šoféra mercedesu takzvaným probliknutím. Policisté zapnuli výstražné zařízení a po několika stech metrech superbu zablokovali cestu. Z mercedesu pak vystoupili muži v civilu, jeden z nich měl v ruce zbraň.

Podle Rolanda Němce, právníka karlovarského řidiče, ho policisté udeřili do obličeje, sprostě mu nadávali a jeden z nich na něj mířil zbraní. Na policisty podal trestní oznámení.

Řidič problikl policisty v civilu, vytáhli na něj zbraň

5. října 2017