Podle státního zástupce chtěl policista Tomáš Horváth (vpravo) po svém...

Podle státního zástupce chtěl policista Tomáš Horváth (vpravo) po svém podřízeném, aby zfalšoval úřední záznam o kontrole řidiče. (24. 8. 2018) | foto: Petr Ježek, MF DNES

Policistu souzeného za navádění kolegy k falšování zprostili obžaloby

  • 1
Krajský soud v Plzni zprostil obžaloby policistu Tomáše Horvátha, kterého státní zástupce vinil ze zneužití pravomoci úřední osoby. Podle spisu doporučil začínajícímu kolegovi, aby upravil dokumenty o kontrole řidiče, který měl pozitivní dechovou zkoušku na alkohol.

Krajský soud zrušil rozsudek plzeňského okresního soudu z července loňského roku, kdy byla Horváthovi vyměřena roční podmínka.

„Bylo rozhodnuto, že žalovaný skutek není trestným činem. Policie by ale věc mohla posoudit jako kázeňský přestupek,“ uvedla mluvčí Krajského soudu v Plzni Lucie Jíchová. Znamená to, že případ bude předán státní policii k dalšímu řešení.

Za zneužití pravomoci úřední osoby hrozilo policistovi až pět let vězení. Pokud by byl odsouzen, znamenalo by to konec jeho kariéry u policie.

Projednávaný případ se stal 1. dubna 2016 v Lipnici na Plzeňsku. Policejní hlídka zastavila šoféra, který měl dvě pozitivní dechové zkoušky na alkohol. Protože ale rozdíl naměřených hodnot měl být větší než deset procent, podle předpisu mu měli dát policisté dýchnout potřetí. 

Členem hlídky byl tenkrát začínající policista J. W. Ten po návratu na služebnu vypsal všechny dokumenty i do policejního systému a byl přesvědčen, že dvě dechové zkoušky stačí.

Policista vinu odmítá

„Byl to můj první případ, který jsem kompletně zpracovával. Horváth mi asi po třech dnech volal, že něco nesedí. Ukázal mi, co je špatně, a co s tím mám udělat. Řekl mi, že měly být tři dechové zkoušky a také jsme měli vyzvat řidiče k odběru biologického materiálu. To se ale nestalo. Zaznělo něco o tom, že by mě čekal kázeňský trest a řidič asi vyvázne bez trestu. Příliš jsem nad tím nepřemýšlel a vše přepsal,“ přiznal se J. W. Za to byl odsouzen k podmíněnému trestu a musel od policie odejít.

Tomáš Horváth odmítl, že by po kolegovi požadoval zfalšování dokumentů. „Když jsem kontroloval spisy, zjistil jsem rozpor mezi tím, co bylo v záznamech z místa kontroly, a co bylo v počítači. Volal jsem kolegovi. Ptal jsem se ho, jestli řidiče vyzvali ke třetí dechové zkoušce. Odpověděl, že to řidič odmítl. Jen jsem řekl, ať to tedy v počítači upraví,“ vypověděl Horváth.

Zpočátku nikdo netušil, že si šofér průběh kontroly natočil na záznamník. Ten se pak stal stěžejním důkazem.

Soud policistovi nejprve vyměřil roční podmínku

Podle soudce Vladimíra Žáka, který Horváthovi vyměřil roční podmínku, si musel být vědom toho, co takto zmanipulovaný dokument může způsobit u správního orgánu projednávajícího přestupky, když si úředníci přečtou, že šofér odmítl třetí dechovou zkoušku i odběr krve.

„V případě jízdy pod vlivem alkoholu by byl řidič ohrožen sankcí 2,5 až 20 tisíc korun a zákazem činnosti do jednoho roku. V případě odmítnutí dechové zkoušky nebo odběru biologického materiálu je sankce 25 až 50 tisíc a zákaz řízení na jeden až dva roky. Obžalovaný si musel být vědom toho, že hlášení o přestupku, které podepsal jako správné, není pravdivé, a u řidiče mohlo dojít k závažnější újmě,“ zdůvodnil podmíněný trest loni v červenci soudce.

Policistu původně okresní soud zprostil obžaloby, po odvolání státního zástupce krajský soud případ vrátil zpět na okresní soud k novému projednání. Tam už se věcí zabýval jiný soudce.