Policista Michal Kapras odsouzený za zbití předvedeného muže.

Policista Michal Kapras odsouzený za zbití předvedeného muže. | foto: Petr Ježek, MF DNES

Policista oceněný za záchranu životů zbil muže, musí svléknout uniformu

  • 115
Plzeňský policista Michal Kapras, dříve vyznamenaný primátorem za záchranu dvou lidských životů, bude muset vrátit uniformu. Od čtvrtka je pravomocně odsouzený za to, že loni v březnu na služebně zbil obuškem předvedeného muže.

V případu rozhodl odvolací senát Krajského soudu v Plzni. Kaprasovi potvrdil osmnáctiměsíční podmínku s dvouletou zkušební lhůtou za zneužití pravomoci a ublížení na zdraví. Policista také musí zaplatit poškozenému Luďkovi B. 23 tisíc korun.

Podle soudců měl zbitý muž loni 1. března konflikt s otcem své přítelkyně v bytě nedaleko plzeňského náměstí Republiky. Kvůli ověření totožnosti ho policisté dopravili na služebnu.

Když soudci popisovali, že Kapras muže udeřil nejméně desetkrát obuškem do zad a pak zdůvodňovali, proč více věřili verzi v minulosti trestaného muže než souzenému policistovi, Michal Kapras odmítavě kroutil hlavou.

Zbitý muž si před kamerou vytáhl triko

Nepomohl mu ani dokument podepsaný i dalšími policisty z tehdejší služby, že proti muži nepoužili donucovací prostředky.

Při odchodu ze služebny si totiž poškozený před kamerou vytáhl triko, aby bylo vidět stopy po úderech obuškem na zádech. Později ho záchranka odvezla do nemocnice a tam lékaři mimo jiné zjistili, že poškozený má zlomené žebro.

„Už jen pravomocné uznání viny za úmyslný trestný čin podle zákona znamená následné propuštění od policie,“ podotkla již dříve soudkyně Martina Hiřmanová, když Kaprasovi za zbití muže na služebně vyměřila podmínku. Kapras u policie sloužil od roku 2010.