Ilustrační snímek

Ilustrační snímek | foto: Lukáš Bíba, MF DNES

Tříděný odpad zmizí z ulic, Plzeň vybuduje podzemní kontejnery

  • 6
Na sedmi místech v Plzni letos vzniknou podzemní kontejnery na tříděný odpad. Budou uloženy ve speciálních šachtách a nad zemí zůstanou pouze otvory na vhazování odpadu. Kvůli vyvážení kontejnerů nebude třeba pořizovat novou techniku, zvládne to auto s hydraulickou rukou.

Vybudování nových sedmi sběrných míst umožní skutečnost, že na projekt lze použít dotaci EU, která pokryje devadesát procent nákladů. Díky tomu vznikne pět stanovišť v centru města a dvě sběrná místa ve čtvrti Slovany.

V některých českých městech se kontejnery pod zemí už používají a nejčastěji jsou v historických centrech. Nádoby na odpad pak totiž tolik nevadí okolí a netvoří se kolem nich nepořádek.

Starosta centrální městské části Plzně Radislav Neubauer z ČSSD řekl, že na vybudování šachet pro kontejnery se už pracuje. „Ta místa se připravují. V březnu by to mělo být hotové,“ uvedl Neubauer.

Starosta upozornil, že jednou z výhod podzemních prostorů pro odpady je jejich větší kapacita proti běžným kontejnerům. Starosta tvrdí, že vedení městské části má zájem v budování šachet pro ukládání odpadu pokračovat.

„Pokud by na to bylo možné v budoucnu získat dotace, rádi je využijeme. V historickém centru je ovšem složité najít vhodná místa, protože v zemi jsou poměrně hustě položené kabely nebo potrubí,“ konstatoval Neubauer.

Starosta Slovan Lumír Aschenbrenner z ODS věří, že uložení kontejnerů pod zem zabrání vzniku nepořádku u odpadových nádob.

„Bude to zkrátka líp vypadat. Pokud tam nebudou nádoby, nebudou se v okolí povalovat odpadky,“ sdělil Aschenbrenner. Starosta počítá s tím, že když se najdou peníze a vhodné lokality, bude stanovišť s kontejnery ukrytými pod zemí přibývat.

Plán na budování nových sběrných míst inicializovali před časem zástupci Plzeňských komunálních služeb. Ředitel PKS Petr Baloun tvrdí, že už na jejich rozmístění v historickém jádru existuje studie.

„Zatím se realizuje pouze část, ale chtěli bychom v tom pokračovat. Lze tak dostat kontejnery i na místa, kde nyní nejsou nebo nemohou být. Například umístit klasické kontejnery v sadovém okruhu uprostřed Plzně by bylo asi nepřijatelné z estetického hlediska,“ vysvětlil Baloun.

Uvedl, že na odvážení odpadů v nádobách zapuštěných v šachtách nebude nutné pořizovat novou techniku. „Zvládne to normální nákladní vozilo s hydraulickou rukou,“ konstatoval.

Nová kontejnerová stání budou zřízena u Rooseveltova mostu, U Zvonu, v Kovářské ulici, na náměstí T. G. Masaryka, v Kopeckého sadech, na Jiráskově náměstí a na Mikulášském náměstí.