(ilustrační snímek)

(ilustrační snímek) | foto: koláž iDNES.cz

Podvodník objednává zboží jménem místostarosty, faktury ale neplatí

  • 7
Za místostarostu Kočova na Tachovsku se vydává podvodník. Jeho jménem objednal u několika firem zboží na fakturu. Ve dvou případech dodavatelé lež odhalili a zboží nevydali, další dvě společnosti ale naletěly. Pachatel tak bez placení získal mobil a motorovou pilu s příslušenstvím.

Podvodník se vydává za představitele malé obce Kočov s 213 obyvateli. Vytvořil si e-mailovou adresu, ze které pod jménem místostarosty objednává různé zboží. A dotazuje se, zda je možné ho dodat na fakturu.

„V prvním případě chtěl objednat mobilní telefon Iphone 8. Zástupce dodavatelské firmy si ale totožnost údajného místostarosty ověřil na obecním úřadě. Ti objednatele neznali, a proto telefon také firma nevydala,“ uvedla policejní mluvčí Dagmar Brožová.

Neznámý pachatel byl neúspěšný také u jiné firmy, od které chtěl koupit televizor, mobil a dva notebooky.

Zaměstnanec společnosti si objednávku opět ověřil na obci a když se ukázalo, že si nikdo nic neobjednal, stornoval ji. Těmto dvěma firmám tak žádná škoda nevznikla.

Na důvěřivost ale doplatili v dalších dvou firmách. V jedné si údajný místostarosta objednal Iphone 8 za 17 990 korun, v druhé motorovou pilu, řetěz, lištu a olej na pohon pily za celkovou cenu 24 131 korun.

„V obou případech si objednané věci převzal i s fakturou člověk, kterého pachatel převzetím pověřil,“ dodala Brožová. Faktury už ale nikdo neuhradil.

Skutečný místostarosta Kočova David Strejček se podivuje nad tím, že dodavatelé přistupují na to, aby peníze za zboží objednatel uhradil na fakturu, tedy až po jeho převzetí v určité době splatnosti. „Buď platím hned při převzetí, nebo dopředu při objednání,“ řekl Strejček.

Policie varuje firmy, aby byly obezřetné

Ten nemá tušení, proč si podvodník vybral právě jeho a kdo to je. „Může být odkudkoliv,“ dodal místostarosta. 

V souvislosti s těmito případy policie apeluje na firmy, aby byly obezřetné, pokud obdrží e-mailovou objednávku od obce Kočov nebo od jiné obce se žádostí o vydání zboží na fakturu, která by měla být uhrazena až po převzetí zboží.

Je nutné si ověřit minimálně telefonicky na oficiálním kontaktu obce, zda si opravdu zboží objednala.

Firmy se tak vyhnou riziku, že se stanou obětí neznámého podvodníka.  Po jeho totožnosti kriminalisté intenzivně pátrají.