ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Topič, MAFRA

Falešnému bakaláři hrozí pět let vězení, vysokoškolský diplom si vypsal sám

  • 41
Přičinlivého pětatřicetiletého podvodníka s tituly obvinili plzeňští kriminalisté. Kromě toho, že s padělanými vysokoškolskými diplomy sám sobě udělil titul bakaláře, diplom o absolvování nikdy nevystudované vysoké školy od něj získali i další dva lidé.

Před třemi roky policisté v Plzni obvinili falešného zdravotníka, který dělal dozor na akcích, hasiče i úředníky školil ze zdravovědy. Vše prasklo, když se s padělanými diplomy ucházel o práci zdravotní sestry na metabolické jednotce intenzivní péče. Když si nemocnice ověřovala jeho vzdělání, vyplula pravda na povrch.

Zdravotník má nyní následovníka. Pětatřicetiletý muž z Plzně se podle zjištění kriminalistů dokázal dostat ve druhé polovině loňského roku k několika nevyplněným vysokoškolským diplomům, prázdným formulářům osvědčujícím vzdělání i nevyplněným vysvědčením. A dokázal toho náležitě využít.

„Čtyři vysokoškolské diplomy zhotovil na své jméno s vysokoškolským titulem bakalář. Opatřil je všemi zákonnými náležitostmi konkrétní vysoké školy, a to včetně padělaných podpisů. Kuriozitou je, že jeden z padělaných diplomů použil i ke své registraci do klubu vysokoškolských absolventů,“ uvedla plzeňská policejní mluvčí Veronika Hokrová.

Diplomy muž nabízel i prostřednictvím internetu

Muži ale nestačilo vylepšovat vzdělání jen sobě. Kriminalisté zjistili, že vysokoškolské diplomy nabízel k prodeji i na internetu a dva lidé si tímto podloudným způsobem zajistili vysokoškolské vzdělání, i když žádné vysoké škole ani univerzitě ve skutečnosti studia nedokončili.

Protože podle policistů měl pětatřicetiletý muž stále hluboko do kapsy, pokusil se svoji finanční situaci vylepšit podvody. Jak zdokumentovali policisté, na internetu se vydával za zástupce vysoké školy, a objednával jejím jménem elektroniku i papírenské zboží. Věci za čtvrt milionu od dodavatelů převzal, ti ale na zaplacení samozřejmě čekali marně.

Muž je obviněn z podvodu i padělání a pozměňování veřejné listiny. „V případě uznání viny je ohrožen až pětiletým trestem odnětí svobody,“ dodala policistka Hokrová.