ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Petr Eret, MF DNES

Plzeň uleví podnikatelům od nájmu ve svých budovách, chce si je udržet

  • 0
Radní Plzně uleví podnikatelům a živnostníkům, kteří využívají nebytové prostory v budovách města. Budou hradit jenom část, nebo vůbec žádné nájemné za období, kdy platila omezení v souvislosti s nouzovým stavem kvůli pandemii koronaviru.

Pokud uživatelům nebytových prostor města nebude nájemné kompenzovat stát, udělá to město. V pondělí o tom rozhodli radní Plzně.

Koronavirus v Česku

Město už nyní nabízí podnikatelům možnost odložit platbu nájemného počínaje březnem o 90 dnů. Od března zároveň platí, že město nebude ukončovat ani vypovídat nájemní smlouvy kvůli pozdnímu placení nájemného ani účtovat úroky z prodlení.

„Dáváme jistotu našim nájemníkům, že nebudou nuceni z tohoto důvodu prostory opouštět. Následně je třeba vyčkat, jak dlouho krize potrvá, jak dlouhá a omezující budou opatření vlády, a k jakým subvenčním krokům stát přistoupí,“ uvedl radní pro ekonomiku David Šlouf.

Navazovat by potom ze strany města mohly dohody na splátkových kalendářích a slevy na nájemném. V případě podnikatelů, které museli své provozovny uzavřít, by sleva ze strany města mohla činit až 100 procent. 

V případě, že byly otevřené, ale v důsledku situace klesly tržby, by sleva mohla být 50 procent. A v dalším období tří měsíců po uplynutí nouzového stavu je město připravené poskytnout pronajímatelům nebytových prostor snížení sazeb nájemného na 50 nebo 75 procent.

„Město má uzavřeno 246 smluv na nebytové prostory. Neumím si představit, že bychom drobným živnostníkům, kteří museli mít zavřeno, řekli, že mají platit nájemné. Mohli by také zkrachovat, vypovědět smlouvy a my bychom mohli mít 246 prostor, pro které bychom hledali nájemníky,“ řekl Šlouf.

Radní předpokládá, že nabízení kompenzace může pro město znamenat výpadek příjmů v řádech jednotek milionů korun. Vychází z toho, že město ročně z nájemného nebytových prostor vybere zhruba 34 milionů.

Radní konstatoval, že město bude obdobně posuzovat i situaci nájemců v městských bytech, pokud se jich dotkly důsledky pandemie. „Nechceme mít ze současných nájemců bezdomovce,“ prohlásil.