Kolona jaguárů 500 mil Českých na nádvoří plzeňského pivovaru

Kolona jaguárů 500 mil Českých na nádvoří plzeňského pivovaru | foto: Daniel Beran, MAFRA

OBRAZEM: Legendární jaguáry se při své pouti Českem zastavily v Plzni

  • 0
Český Jaguar Enthusiast Club oslaví 50. výročí vzniku legendárního modelu Jaguaru E-type "spanilou jízdou". Během tří dnů urazí kolona jaguárů 500 mil po středních, západních a severních Čechách. Ve čtvrtek byla legendární auta k vidění například v Plzni.

"Není to žádná reklamní akce, nejde o propagaci značky ani o prodej vozů, jde o iniciativu nadšenců, kteří chtějí oslavit padesáté výročí vzniku nejkrásnějšího auta na světě," říká Evžen Reitschläger, prezident klubu Jaguar Enthusiast’s Club.

Kolona jaguárů 500 mil Českých na nádvoří plzeňského pivovaru
Účastníci jízdy legendární jaguárů 500 mil Českých udělali zastávku v plzeňském pivovaru
Účastníci jízdy legendární jaguárů 500 mil Českých udělali zastávku v plzeňském pivovaru

Dodal, že Jaguar E-type, kterých se při jízdě představí rovná desítka, je podle mnoha odborníků považování za nejkrásnější auto světa. V koloně jedou jak v provedení roadster, tak i coupé, tedy obě verze, které byly v roce 1961 představeny veřejnosti. Doplňují je i další historické jaguáry.

Jaguára si pořídil jako koníčka na penzi

Jedno z aut v koloně řídí osmašedesátiletý Bohumil Kuba z Dobřan. Červeného jaguára si pořídil před pěti lety ve Spojených státech. Havarovaný vůz během dvou let kompletně opravil.

Kolona jaguárů udělala zastávku v Plzni

Jaguár podle něj rozhodně není auto na běžné ježdění třeba na nákupy. "Já už jsem ale důchodce a jezdím s ním hodně. Užívám si to, cítím se v něm dobře. Tohle auto jsem vždycky chtěl. Když je počasí a příležitost, tak jedu," líčí Bohumil Kuba.

Jeho jaguár z roku 1968 má 230 koní, dosáhne maximální rychlosti až 235 km/h. Kuba s ním jel maximálně dvoustovkou, na německé dálnici. "To jsem si ale chtěl jen vyzkoušet. Já s ním ale nepotřebuju jezdit rychle. Tady jezdím podle předpisů a vyhovuje mi to," dodává účastník spanilé jízdy Českem.

Ve čtvrtek se celá kolona přesunula z Plzně na Karlovarsko. Tam v pátek každý z účastníků jízdy dá jako součást startovného dar na charitativní podporu SOS dětské vesničky v Doubí.

,