Nadšenci z Klubu Ladislava Lábka se snaží zachránit chátrající zámek v

Nadšenci z Klubu Ladislava Lábka se snaží zachránit chátrající zámek v Čečovicích na Domažlicku. | foto: Archiv Klubu L. Lábka

Plzeňští nadšenci zachraňují chátrající zámek v Čečovicích

  • 0
O záchranu chátrajícího zámku v Čečovicích na Domažlicku usilují nadšenci z plzeňského Klubu Ladislava Lábka. Zatím do oprav investovali deset milionů korun. Na kompletní rekonstrukci areálu, který v minulosti celý vyhořel, je ale třeba milionů šedesát.

Historie čečovického zámku, který v roce 1990 vyhořel, sahá až do 14. století. Od roku 1998 se ho snaží opravit občanské sdružení, přesněji 2. základní organizace Klubu Ladislava Lábka v Plzni, která spadá pod Český svaz ochránců památek.

Organizaci se za tuto dobu podařilo objekt zastřešit a ze sedmdesáti procent zajistit stabilitu stavby. Dalších třicet procent se sdružení chystá zabezpečit v tomto a příštím roce. Záleží na tom, zda se podaří sehnat peníze.

"Naše první dva velké cíle byly dostat zámek kompletně pod střechu a zajistit stabilitu památky, to se zatím podařilo jen částečně. Tyto plány vyšly na deset milionů korun. Na zbytek se snažíme sehnat peníze," uvedl člen sdružení Jiří Šus.

Nadšenci zámek opravují z dotací ministerstva kultury, odkud jako nezisková organizace čerpají peníze. "Nějakou částku jsme dostali i od kraje, ale z ministerstva to byla drtivá většina," upřesnil Šus s tím, že peníze shání předseda sdružení David Klíma.

Na rekonstrukci zámku může přispět i široká veřejnost

Celková rekonstrukce zámku například i s úpravou sýpky na galerii je vyčíslena na zhruba šedesát milionů korun.

Občanské sdružení se snaží i o to, aby zámek žil, a proto ho několikrát do roka zpřístupňuje a koná tam různé akce na podporu záchrany památky. "Loni jsme začali se slavnostním otevíráním a zavíráním zámku, které se konalo v květnu a v říjnu. Během roku máme tři hlavní akce. Historický víkend, žehnání koní a folkový festival," říká Šus.

Doplnil, že kromě těchto akcí organizuje sdružení koncerty v místním kostele sv. Mikuláše. Vystupoval zde například Štěpán Rak, Spirituál kvintet nebo Jaroslav Hutka.

Když se někdo rozhodne podpořit rekonstrukci zámku, může přispět prostřednictvím účtu, který má občanské sdružení na svých internetových stránkách www.csopa.info.