ilustrační snímek

ilustrační snímek | foto: Martin Polívka, MF DNES

Obalovna v Rokycanech nebude, po protestech investor projekt zastavil

  • 1
Obalovna asfaltových směsí, která měla vzniknout v části areálu bývalých kovohutí v Rokycanech, se stavět nebude. Proti investici firmy Recykláč místního podnikatele Roberta Beneše se zvedla vlna kritiky kvůli možnému znečištění životního prostředí. Podnikatel tedy přípravu stavby, proti které se postavilo i vedení města, ukončil.

„Po rozhovoru s panem starostou jsem zvážil jeho doporučení a dnes jsem oficiálně zastavil posuzování vlivu ‚Zařízení na zpracování recyklátu, Rokycany‘ na životní prostředí, kterému se také říká velká EIA. Tímto ukončuji veškeré plánované aktivity v areálu rokycanských Kovohutí,“ uvedl Robert Beneš.

Starosta Rokycan Václav Kočí rozhodnutí přivítal. „Tím považuji celou věc za uzavřenou, protože mi pan Beneš dokonce předložil i potvrzení z datové schránky, že řízení na krajském úřadě zastavil,“ dodal Kočí.

Projekt byl ve fázi ukončeného takzvaného zjišťovacího řízení v režii Krajského úřadu v Plzni. Ten konstatoval, že stavba může mít významný vliv na životní prostředí a veřejné zdraví a bude posuzována podle zákona.

To znamená, že investor by musel zpracovat takzvanou velkou EIA neboli rozsáhlou studii vlivu stavby na životní prostředí.

Před několika dny Beneš MF DNES sdělil, že ho odpor obyvatel překvapil a že by stavbu nenavrhl, kdyby nebyla v souladu s územním plánem. Upozornil, že investice by měla na okolí i pozitivní vliv, protože recykluje stavební odpad.

„Všude vidíme haldy odfrézovaného asfaltového povrchu, my ho budeme recyklovat,“ sdělil podnikatel, který v areálu kovohutí působí. Skladuje tam stavební suť a obchoduje s ní.

Připomněl, že obyvatelé Rokycan i sousedního Kamenného Újezdu by na investici vydělali, protože její součástí by bylo vybudování výjezdu z areálu kovohutí ulicí Václava Nového, která navazuje na obchvat Rokycan. „Při této silnici není bytová zástavba,“ sdělil Beneš. ¨

Nyní ale nákladní vozy naložené stavební sutí z areálu vyjíždí po ulicích Zeyerova a Veselská, při kterých jsou rodinné a bytové domy. Tento výjezd měl být uzavřen.