Národní park Šumava.

Národní park Šumava. | foto: Jan Černý, ČTK

Kraj přichází s návrhem zákona, který usnadní kácení na Šumavě

  • 2
Plzeňský kraj připravil zákon o Šumavě, který má umožnit kácení stromů napadených kůrovcem i tam, kde to dnes kvůli ochraně přírody není možné. O návrhu budou ve čtvrtek hlasovat krajští zastupitelé. Ti jej s největší pravděpodobností schválí a návrh zamíří do Sněmovny.

Politici tvrdí, že v návrh je především zbraň proti kůrovci, kvůli kterému část stromů usychá. "Potřebujeme na Šumavě zastavit brouka," prohlašuje radní pro životní prostředí Petr Smutný (ČSSD).

Vědci s aktivisty však varují, že návrh ohrozí přirozený vývoj ceněných bezzásahových území, kde je příroda ponechána samovolnému vývoji. A upozorňují, že na většině území parku by začaly hrát hlavní roli komerční zájmy.

Návrh zákona

Počítá s tím, že by se nejvzácnější první zóny scelily do větších oblastí, kterých by nebylo víc než deset a zabíraly by rozlohu do 18 procent plochy parku.

Navíc by měla vzniknout obecně prospěšná společnost, která by se starala o les. Ta by musela zisky vracet do péče o les. A mohla by zaměstnat místní lidi.

Ve správní radě by seděli zástupci správy parku, ministerstev životního prostředí a zemědělství, zástupci krajů i obcí.

"Byla by to rezignace na skutečný národní park. Většina jeho rozlohy by byla územím, kde lze povolit rekreační a turistické nebo sportovní stavby," prohlásil Jaromír Bláha z Hnutí Duha.

Petr Smutný tvrdí, že podklady k zákonu vznikly ve spolupráci se zástupci Jihočeského kraje a šumavských obcí. Radní prohlásil, že nejdůležitější je návrh rozdělení parku na přírodní zóny - první - a ostatní oblasti.

"V prvních zónách zůstane přírodní režim. V ostatních oblastech, které nejsou tak cenné, se bude v boji proti škůdcům postupovat podle lesního zákona," zdůrazňuje Smutný. A lesní zákon znamená kácení kůrovcem napadených stromů.

Radní připomíná, že na území Plzeňského kraje je 42 procent rozlohy parku v takzvaném bezzásahovém režimu. "Všude v bezzásahových oblastech kůrovec řádí. My už máme skoro půlku lesů suchých," říká Smutný.

Jaromír Bláha z Hnutí Duha vidí v návrhu zákona nebezpečí, že se z většiny rozlohy parku stane komerční les. "Je veliké riziko, že ani v prvních zónách nebude vývoj ponechaný přírodě," míní Bláha. Tomu se příliš nezamlouvá ani nápad zřídit obecně prospěšnou společnost pro péči o les.

"Jde o přerozdělení moci, kterou má dnes správa parku. Politici by tak získali mimo jiné vliv na rozdělování veřejných zakázek," prohlašuje Bláha.

V minulých letech se do sněmovny dostalo několik návrhů o Národním parku Šumava, žádný ale neměl dlouhý život. Nyní však má podle zastánců i kritiků připravená norma větší šanci.