Osvobození Plzně přijeli oslavit i veteráni. K vidění je tank Sherman

  • 0
Možnost pohovořit s americkými i belgickými veterány, kteří se v květnu roku 1945 podíleli na osvobození Plzně, prohlédnout si vojenskou techniku včetně unikátního tanku Sherman nebo zúčastnit se vojenské mše. To vše čeká návštěvníky Slavností svobody, které dnes začaly v Plzni.

Mezi nejvzácnější hosty patří tradičně muži, kteří před 74 lety dorazili s americkou armádou do Plzně. Na letošní oslavy dorazilo šest amerických a čtyři belgičtí veteráni. 

„Nedokážu dost dobře vyjádřit slovy, jak moc si vážím toho, jak nás tu vždy přivítáte. V roce 1945 jsme byli mladí a blbí. Byli jsme neporazitelní, to jsme si mysleli. Chtěl bych říct, že si velmi vážím přítomnosti vás mladých lidí, protože pokud vy neponesete dál poselství toho, co my jsme zažili, tak bude navždy ztraceno,“ podotkl při besedě se studenty třiadevadesátiletý George Thompson z 16. obrněné divize 3. armády spojených států, která v květnu 1945 přijela do Plzně.

Během války upravil džíp pro generála Pattona, byl mistrem mechanizace a po válce inspektorem automobilových zařízení.

Veteránů, kteří osvobození Plzně pamatují, už není mnoho. Ti z nich, kterým slouží síly a zdraví, si každoroční západočeské oslavy nenechají ujít.

„Vždy, když sem přijedeme, tak si říkáme, že už je to asi naposledy. Říkali jsme si to i loni, ale jak vidíte, naposledy to nebylo,“ řekl belgický veterán Michel Gilain, jenž od svých 16 let působil v odboji, důvodem bylo i to, že jeho otce zatklo gestapo.

Po válce pracoval jako stavební projektový manažer, pod jehož vedením vznikly nemocnice, sklady a továrny v Evropě i Africe. Do Plzně zavítal už mnohokrát. I proto, že zde žije rodina jeho syna, jenž se oženil s Plzeňankou.

Do krajské metropole přijeli i Earl Ingram, Herman Geist a James Duncan z 2. pěší divize, Richard Pieper a Fremont Grussz z 97. pěší divize a za belgický 17. střelecký prapor Louis Gihoul, Hubert Rauw a Valère Gustin.

Lidé se s nimi mohou tváří v tvář potkat při pietních aktech, při sobotní besedě s veřejností, jejíž součástí bude i autogramiáda, a pak také během nedělní přehlídky historických vojenských vozidel a při pondělním hlavním vzpomínkovém ceremoniálu u památníku Díky, Ameriko!

Velkým lákadlem slavností jsou jako obvykle i vojenské kempy. Ten, který vznikl za OC Plaza se letos může pochlubit velkou raritou. Tou je zrenovovaný střední tank Sherman, který Klub vojenské historie 16. obrněné divize US Army získal až z Argentiny. Nadšenci z klubu na jeho opravě pracovali rok.

Program oslav osvobození najdete zde

Zpestřením oslav letos bude i koncert švédské metalové kapely Sabaton, který se odehraje dnes večer v lochotínském amfiteátru. 

Tisíce lidí každoročně navštěvují nedělní přehlídku historické vojenské techniky Convoy of Liberty. Více než 200 vozidel vyjede v 11 hodin ze Sukovy ulice, předpokládaný dojezd džípů s válečnými veterány na náměstí Republiky je ve 12.30 hodin. Součástí přehlídky bude i přelet historických a moderních vojenských letounů. 

Slavnosti svobody si vyžádají dopravní omezení

  • Na náměstí Republiky nebude možné až do 6. května parkovat podél jeho západní, východní a jižní strany. Úplně budou uzavřeny vjezdy na náměstí dnes od 18 do 23 hodin, v sobotu od 12 do 23 hodin a v neděli od 9 do 20 hodin. Vjezd vozů MHD je povolen. Až do pondělní 18. hodiny bude zakázán průjezd Dřevěnou ulicí. 
  • V neděli bude na náměstí Republiky omezen i provoz MHD.  Změny se dotknou od 10 hodin do ukončení průjezdu kolony, tedy do 13 hodin, provoz autobusů č. 20, 33 a 40 pak bude omezen od 11 do 14 hodin. V Dřevěné ulici se nebude smět parkovat od 30. dubna od 00.00 do 6. května do 18 hodin a od 3. do 6. května bude Dřevěná ulice pro průjezd aut úplně uzavřena.
  • Během průjezdu vojenských historických vozidel bude v neděli od 8.50 do 13 uzavřena Klatovská třída, v úseku ulice U Trati – Rondel včetně výjezdů z bočních ulic obousměrně zavřena. Od 10 do 13 hodin neprojedou auta ani úsekem Majerova – U Trati, a to včetně výjezdů z bočních ulic. Od 8 hodin se uzavře Sukova ulice, kde se řadí vozidla konvoje, až do doby jeho odjezdu. Příjezd k Area Bory bude možný Boettingerovou ulicí.
  • Konvoj odkloní z Klatovské třídy rovněž trolejbusy č. 11, 12, 15, 16, 17, omezí autobusy na linkách č. 20, 27, 28, 34, 35, 41, 57 a tramvaj č. 4 ze směru Bory. Z Lochotína budou místo tramvají jezdit autobusy s konečnou zastávkou Rondel.