Dvaatřicátý ročník filmového festivalu Finále skončil. Ředitelka festivalu Eva...

Dvaatřicátý ročník filmového festivalu Finále skončil. Ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová ukazuje skleněnou trofej Zlatý ledňáček, která je dílem Adély Přibáňové a Víta Zavadila. (16. 4. 2019) | foto: MF DNES

Filmy promítnou na předzahrádkách i na hradech a zámcích

  • 0
Plzeňské kavárny a restaurace se na chvilku promění v malé kinosály. Na jejich předzahrádkách nebo ve vnitroblocích se budou promítat české filmy, návštěvníci přitom mohou ochutnat speciální menu. První projekce startuje už v pátek.

Za akcí stojí organizátoři festivalu Finále, kteří chtěli oživit kulturní scénu a zároveň podpořit místní podniky.

„Zapojili jsme deset restaurací, ale stále se nám hlásí další. Snažili jsme se vybrat snímky, které se do prostoru hodí. Začínáme v bolevecké Sokolovně, kde lidé uvidí Okresní přebor – Poslední zápas Pepika Hnátka. V kavárně Walter v centru města jsme zase zvolili artový kousek Vražda inženýra Čerta. Půjde o silent kino, kdy zvuk divákům pouštíme do sluchátek,“ řekl výkonný ředitel festivalu Petr Veruněk.

Doplnil, že kuchaři a cukráři pak připraví lokální dobroty. „Zaměřujeme se hlavně na sladké. Přichystáme rýžové flameri s jahodovou omáčkou a také svatební koláčky. Inspirovali jsme se některými scénami z filmu Happy end,“ uvedl spolumajitel Schované kavárny Michal Malina.

Projekce na hradech a zámcích

Ačkoli měli přes celý nouzový stav zavřeno, lidé se naštěstí zase do podniku vrátili. „Mysleli jsme si, že situace bude horší. Podrželi nás stálí zákazníci. Dokonce si k nám našli cestu i noví, což je fajn. Doufáme, že díky téhle akci se o nás další lidé dozvědí,“ řekl Malina. Ten neskrýval obavy z druhé vlny, která by podle jeho názoru mohla znamenat daleko větší problémy.

Organizátoři Finále však přišli ještě s dalšími dvěma nápady. Projekce budou také na hradech a zámcích Plzeňského kraje. „Jde o Klenovou, Švihov, Kozel a Horšovský Týn. Na daných místech uvedeme dvě české novinky, a to Bourák a 3Bobule. Chceme posílit turistický ruch, protože i ten byl krizí zasažený,“ nastínil Veruněk. Ani tady nebude chybět drobné občerstvení. První promítání se koná 31. července v Klenové.

Rozhýbat program chtějí iniciátoři projektu také na plzeňské Náplavce u Radbuzy. Filmové večery nabídnou po celý srpen tuzemské i zahraniční kousky. Jako první se představí Samotáři, od jejichž premiéry letos uplyne 20 let.

Podle výkonného ředitele jsou všechny akce záměrně venku. „Můžeme variabilně měnit počet diváků, jejich rozmístění a podobně,“ vysvětlil.

O zrušení festivalu neuvažovali

Tradiční filmový festival Finále se měl uskutečnit v dubnu. Kvůli protikoronavirovým opatřením jej ale organizátoři přesunuli na 25. až 30. září. 

„Musím říct, že jsme o zrušení festivalu téměř nepřemýšleli. Ještě než vláda řekla konečné ne, tušili jsme, že v dubnu festival nebude, a tak jsme začali vyjednávat o novém termínu. Přeci jenom na Finále přijíždějí zahraniční hosté, diváků je tam opravdu hodně. Nicméně nikdy nepadlo, že bychom festival chtěli zrušit. I kvůli tomu, že cítíme závazky vůči Plzni, kraji i všem divákům,“ uvedla ředitelka Finále Eva Veruňková Košařová.

Přesun způsobí i změny v programu. „Přihlásilo se nám už hodně nových filmů, které budou mít premiéru teprve na podzim, a tak si přejí udělat festivalovou premiéru u nás. Teď i v průběhu září ještě snímky přibudou. Naopak některé jsme bohužel z programu vyškrtli, protože byly staré nebo opravdu finančně náročné. Kromě toho nevíme, jaká bude divácká účast. I když pevně doufám, že se už nikdo nebude ničeho bát,“ podotýká s tím, že uvedeno bude 110 filmů.