Nejlepším filmem v kategorii televizní a internetové tvorby byl snímek Beze...

Nejlepším filmem v kategorii televizní a internetové tvorby byl snímek Beze stopy. Cenu převzali režisér Vít Karas a scénárista Tomáš Holček. | foto: Ladislav Vaindl, 5plus2.cz

Finále se konalo koronaviru navzdory, Zlatého ledňáčka má slovenský film

  • 0
Zlatého ledňáčka za nejlepší celovečerní hraný nebo animovaný film získal na letošním plzeňském festivalu Finále slovenský snímek Budiž světlo. Cenu si tvůrci převzali při slavnostním zakončení v areálu DEPO2015.

„Porota se jednomyslně rozhodla ocenit tento film, protože nás zaujal velkým smyslem pro lidskost a také způsobem, jakým zpracovává podtón nacionalismu, což je podle našeho názoru důležité a relevantní téma, které bychom v dnešní době měli zkoumat,“ okomentovala porota rozhodnutí udělit hlavní cenu právě filmu režiséra Marko Škopa.

Nejlepším dokumentem se stal film Sólo.

Ceny se udělovaly i televizním a internetovým pořadům. Nejlepším seriálem se stal projekt s názvem #martyisdead: S1:E8 #truestory, nejlepším filmem pak snímek Beze stopy.

Mezi studentskými krátkometrážními filmy si porota vybrala Volání divočiny.

I přes současnou složitou situaci a řadu opatření proti epidemii koronaviru se uskutečnilo na 33. ročníku festivalu Finále během šesti dnů více než sto projekcí, každý festivalový den přinesl alespoň jednu premiéru nebo předpremiéru.

Do Plzně dorazila řada filmových hvězd. Přijeli například Josef Trojan, Jana Plodková, Václav Marhoul nebo Marek Epstein.

Z jara byl festival Finále přeložen na podzim. „Festival se konal v netradičním termínu, vlastně jsme letos připravovali festivaly dva – jeden na jaře, který nemohl být, a druhý na podzim, který jsme zdárně zvládli a dopadl skvěle. I za dnešní situace jsme několikrát vyprodali Velký sál Měšťanské besedy, filmoví fanoušci nám opakovaně vyjadřovali podporu tím, že chodili na filmy, bavili se, byli srdeční a také disciplinovaní,“ řekla ředitelka festivalu Eva Veruňková Košařová.

„Vzhledem k aktuální situaci jsem opravdu ráda, že se festival konal v téměř neomezeném rozsahu,“ dodala.

Vždy po skončení projekce pořadatelé sály dezinfikovali a větrali. Ve všech festivalových prostorách byly rozmístěny stojany s dezinfekcí. Nechyběl speciální tým, který se staral o bezpečnost všech účastníků.