Na Wilsonově mostě v Plzni se opět zvlnila dlažba, auta tam neprojedou

  • 12
Pouhých pět let po celkové rekonstrukci se začátkem července uzavřel pro veškerou dopravu Wilsonův most na Americké třídě v Plzni. Důvodem je zvlněná dlažba vozovky. Místo trolejbusů a aut na něj najeli dělníci se svojí technikou a začali z vozovky trhat žulové kostky. Uzavírka potrvá šest týdnů.

V červenci se navíc na most nedostanou ani chodci. „Oprava spočívá ve výměně podkladové vrstvy a zpětném osazení dlažby. Mimo jiné budou udělané i úpravy odvedení dešťové vody,“ řekl technický náměstek primátora Pavel Šindelář. 

Oprava silnice přes Radbuzu bude zároveň s největší pravděpodobností představovat začátek omezení individuální automobilové dopravy v části Americké třídy.

Protože se vozovka začala vlnit už krátce po rekonstrukci mostu, stavebníci v roce 2017 různými technikami předláždili vybrané úseky mostu a pak po celý rok kontrolovali, jak se dlažba chová. 

Nejvhodnější variantu použijí při současné opravě celého mostu. Chodníky pro chodce zůstanou zachované po celou dobu opravy. Trolejbusové a autobusové linky jsou nyní vesměs přesměrované přes Anglické nábřeží.

Památkově chráněný most na Americké třídě je starý už sto let a je jedním z posledních kamenných mostů postavených v někdejším Rakousko-Uhersku.

Oprava mostu začala zhruba v roce 2013 a trvala zhruba deset měsíců. Dělníci jej za tu dobu kompletně očistili, nitro mostu má novou izolaci. Původní je kamenná dlažba ve vozovce. Po rekonstrukci, která stála více než 50 milionů korun, má most širší chodníky a užší vozovku. Tři roky od opravy začaly první problémy, kdy se dlažba vozovky zvlnila.