Muflona, který se zamotal do drátěné oplocenky, se nepodařilo zachránit.

Muflona, který se zamotal do drátěné oplocenky, se nepodařilo zachránit. | foto: archiv DESOP

Muflon zamotaný do pletiva dlouho bojoval o život, i přes pomoc uhynul

  • 4
Možná i několik dní trpěl muflon, který uvázl v drátěném plotě v polesí Zábělá v Plzni. Ještě živé zvíře našli houbaři, ale pomoc záchranářů a strážníků nakonec byla marná.

Nález zvířete zamotaného v pletivu nahlásili v pátek na linku 156 houbaři. „Minimálně sedm až osm let starý beran, byl v pletivu oplocenky zamotaný tak, že jeho vyproštění trvalo strážníkům několik desítek minut, a to beran ještě poměrně dobře spolupracoval,“ šéf plzeňské záchranné stanice živočichů Karel Makoň.

Muflon byl v pletivu několikrát zachycený za rohy a hlavu a také za přední běhy, drát měl i křížem přes hřbet a zadní nohy.

„Jak dlouho tam bojoval o život, nikdo neví, ale podle okolí místa nálezu, pomuchlané oplocenky a celkového zdravotního stavu zvířete to mohlo být i několik dní. Každopádně přivolaní strážníci odchytové skupiny Městské policie Plzeň opět odvedli profesionální a velmi dobrou práci,“ uvedl Makoň.

Než na místo dorazili zvířecí záchranáři, strážníci muflona ze spleti drátů vymotali a částečně i ošetřili.

„Bohužel, zvíře bylo již v hodně kritickém stavu, značně vyčerpané a vystresované natolik, že se nedokázalo samo postavit. Ve hře bylo jeho utracení, a tak jsme přivolali i místně příslušného revírníka a mysliveckého hospodáře Milana Sekáče z oddělení městských lesů Správy veřejného statku města Plzně,“ vypráví Makoň.

Hospodář konstatoval, že zvíře je v těžkém šoku, nervovém stresu a na pokraji sil bez možnosti záchrany.

„Přesto jsme se rozhodli, že dáme muflonovi ještě šanci a necháme ho nějaký čas ležet ve stínu kousek od paseky. Tajně jsme doufali, že se uklidní, zvedne a vrátí se ke svému stádu. To se však nestalo, a tak když šel revírník zvíře zhruba po hodině zkontrolovat, ležel muflon na stále stejném místě a nejevil známky života. Škoda ho, ale to se dalo čekat,“ popsal neradostný konec záchranné akce Karel Makoň.

Není to ovšem první případ, kdy nějaké zvíře uvázlo v některé z drátěných oplocenek.

„Jsou předmětem diskusí již od okamžiku, kdy se začaly v lesích používat. Případy, kdy se do pletiva zamotala či se v něm uškrtila zvěř, jsou dnes přesně popsány a spočítány úplně stejně, jako škody způsobené zvěří na přirozené obnově lesa a nové výsadbě,“ konstatuje Makoň, který společně s kolegy každoročně ošetřuje desítky zvířat, která se poraní o pletivo. Bývají to například i dravci nebo sovy.