Situace na silnicích se uklidnila. Ilustrační foto

Situace na silnicích se uklidnila. Ilustrační foto | foto: Tomáš Gangur, Hotel Praděd

Plzeňský kraj odvolal kalamitní stav, více sněžit bude až koncem týdne

  • 0
Po šesti dnech Plzeňský kraj odvolal kalamitní stav na silnicích nižších tříd na Tachovsku, Domažlicku a jižním Plzeňsku. Situace na silnicích se uklidnila, podle meteorologů se větší příval sněhu dá očekávat až koncem týdne.

"Díky stabilizaci meteorologické situace v Plzeňském kraji a po dohodě s jednotlivými řediteli středisek správy a údržby silnici byl odvolán I. stupeň kalamitního stavu dnes v 10 hodin," uvedla Petra Jarošová z krajského úřadu Plzeňského kraje.

Kalamitní stav, který se vyhlašuje ve chvíli, kdy silničáři nezvládají ošetřovat silnice v zákonných limitech, platil na Tachovsku, Domažlicku a jižním Plzeňsku od úterý 7. prosince.

Na silnicích v Plzeňském kraji se nyní sice místy tvoří sněhové jazyky a mohou namrzat, s opatrností jsou ale všechny sjízdné. A meteorologové mají pro příští dny pro řidiče příznivou předpověď.

Podle Ivo Bohmanna z plzeňského pracoviště ČHMÚ bude v úterý i ve středu sněžit jen slabě. Napadne sněhový poprašek od nuly do tří centimetrů.

"Čtvrtek by měl být úplně bez srážek," řekl Bohmann. Dodal, že spíš než sníh nás bude tento týden trápit tuhý mráz. V noci budou teploty klesat i k mínus 15°C a ani přes den nevystoupí nad nulu.

Změnu lze očekávat v noci ze čtvrtek na pátek, kdy frontální systém přinese do Plzeňského kraje sněžení. Napadnout by mohlo až 10 centimetrů, ale meteorologové ještě budou předpověď upřesňovat.