Hasiči vytáhli z jímky s fekáliemi výra. | foto: HZS

Výr spadl do jímky s fekáliemi. Zachránit ho museli hasiči

  • 8
Hasiči v Malonicích na Klatovsku ve čtvrtek pomáhali v nouzi nikoliv člověku, ale zvířeti. Z šest metrů hluboké jímky s fekáliemi lovili výra. Zvíře přežilo, po vytažení jej hasiči i vykoupali a nyní se zotavuje v záchranné stanici.

Hasiči opeřence vyprostili s pomocí lezecké techniky. „Jako bonus mu byla dopřána koupel,“ uvedl mluvčí hasičů Petr Poncar.

Podle odborníků bude výrovi trvat nějakou dobu, než se z nehody vzpamatuje. „Neznám konkrétní situaci, ale největší problém v takových případech bývá podchlazení. Záleží samozřejmě na tom, jak dlouho v jímce výr byl a na počasí. Momentálně je naštěstí teplo. Kdyby se to stalo v zimě, tak pták prochladne a může uhynout,“ řekl iDNES  Petr Jandík ze záchranné stanice živočichů ve Spáleném Poříčí. 

Poškozené může být také opeření. „Je jasné, že se v takové situaci poruší vlákna pera. Fekálie jsou sice biologického původu, horší to bývá v případě chemických látek, ale i tak to bude nějakou dobu trvat, než se mu struktura peří obnoví. Může se stát, že ve stanici zůstane tak dlouho, dokud nepřepeři,“ dodal.