Pracovníci zoologické zahrady v Plzni představili dvě čerstvě vylíhnutá mláďata

Pracovníci zoologické zahrady v Plzni představili dvě čerstvě vylíhnutá mláďata tučňáků. | foto: ZOO Plzeň

Plzeňská zoo se raduje, vylíhli se jí dva tučňáci

  • 0
Pracovníci plzeňské zoo se radují ze dvou malých tučňáků. Nové přírůstky ukázali novinářům ve středu a pochlubili se, že v Plzni se už podařilo odchovat 105 mláďat. Třináct z nich se vylíhlo letos.

Tučňáků je na světě sedmnáct druhů. V České republice ale lze nyní spatřit pouze jihoamerického tučňáka Humboldtova. Tučňáky chovají zoologické zahrady v Plzni, Praze, Liberci a zoo Lešná u Zlína.

V Plzni chov tučňáků odstartoval v roce 1997, kdy zdejší zoo získala první čtyři ptáky ze zoo Frankfurt nad Mohanem. "Z nich ještě jeden pár žije a samci je už 27 let," podotkl mluvčí plzeňské zoologické zahrady Martin Vobruba.

Ve výběhu pak postupně přibývali další tučňáci. Nejdříve bydleli v dřevěných boudičkách. "To se jim ale nelíbilo a tak jim pracovníci zoo vybudovali podle zahraničních modelů i přírodního vzoru hnízdní nory, které se osvědčily. Jako jištění před predátory i možným útěkem slouží elektrický ohradník na hranici expozice," říká Vobruba.

Výběh se postupně rozšiřoval a hnízdních nor už je tu nyní dvanáct. Výběh spolu s tučňáky sdílí ještě další ptáci z Jižní Ameriky - kachny patagonské a husice. "Pánem jezírka jsou ale jasně tučňáci," konstatuje Vobruba. 

Mláďata se líhnou po čtyřiceti dnech

Voda v jezírku se mění jednou týdně, aby se zabránilo nemocím. V zimě cirkuluje, aby nezamrzla a tučňáci mohli stále plavat. Jejich krmení se brzy stalo jednou z hlavních atrakcí zoologické zahrady.

Nejraději si pochutnávají na sledích. "Každý pták jich při dvou denních krmeních zhltá pět až osm. Rodiče krmící mláďata i dvakrát více. To znamená, že celé hejno spořádá za měsíc asi 400 kilogramů ryb," říká Vobruba.

Pracovníci zoologické zahrady v Plzni představili dvě čerstvě vylíhnutá mláďata

Na mláďata chovatelé čekají vždy asi čtyřicet dní. To je doba, po kterou pár pečuje o vejce. Pokud je třeba malé tučňáky dokrmovat, používají chovatelé nejprve kaši z namixovaných ryb, později proužky masa a nakonec malé rybky.

S tučňáky se v plzeňské zahradě pojí i různé úsměvné historie, ale asi největší zážitek připravila ošetřovatelům jedna samice, která čtyři roky vykazovala typické chování samce.

"Žila v páru s jinou samičkou, pouze mláďata nepřicházela. Když v roce 2001 zbyl jediný volný dospělý samec, přestěhovala se již do klasického manželství," vypráví Vobruba.

Plzeňská zoo má nyní 52 tučňáků a někteří mají i jména od svých kmotrů či sponzorů. Dvě mláďata dostala od místní televize jména Pilda a Telinka. Pittsburský tučňák, hokejový útočník Martin Straka zase pokřtil při své autogramiádě jednoho tučňáka jménem Ferina. Nejkurióznější jsou asi jména Meteláček a Kyjovánek podle folklórních souborů.