Železniční tunel u Ejpovic je po večerním požáru rychlíku opět průjezdný

  • 33
Vlaky mohou od časného rána znovu projíždět Ejpovickým tunelem, v němž v úterý večer hořel jeden z vagonů rychlíku, který mířil z Plzně do Prahy. Tři lidé se nadýchali kouře. Celkem 38 cestujících hasiči z tunelu evakuovali pěšky druhým tubusem, nikdo se však vážně nezranil. K požáru došlo uprostřed čtyřkilometrového tunelu.

Provoz na trati spojující Plzeň s Prahou byl zastaven, cestující mohli využít náhradní autobusovou dopravu, některé vlaky jezdily odklonem. Omezení v nejdelším tunelu v Česku skončilo zhruba tři hodiny po půlnoci. Předběžnou škodu hasiči odhadli na 300 tisíc korun, příčinou byla technická závada.

„Bylo nám řečeno, že v prvním vagonu bouchly brzdy. Vagón byl plný dýmu, hasiči nás poté odvedli do druhého tubusu, kde už kouř nebyl a pak nás vyvedli ven,“ popsal iDNES.cz pasažér vlaku Daniel Bečvář. 

K požáru vagonu došlo okolo 21:15. Na místě zasahovalo přibližně 20 jednotek profesionálních i dobrovolných hasičů z okolí. Krátce před 23:00 se většina jednotek začala stahovat.

Podle mluvčího krajských hasičů Petra Poncara byl ohněm zasažen první a druhý vagon za lokomotivou. Požár lokalizoval personál vlaku přenosnými hasicími přístroji a přemístil cestující do nezasažených vagonů. 

Cestující popisuje, co se ve vlaku stalo:

Hasiči evakuovali celkem 38 lidí, z nich dva členové vlakové čety a jeden cestující se nadýchali kouře, dodal Poncar. Záchranáři ošetřili dva lidi s dýchacími potížemi. Nikdo další z evakuovaných osob ošetření nepotřeboval.

Hasiči vyvedli cestující pěšky z tunelu nezasaženým tubusem. Jednoho staršího člověka, který by nebyl schopen cestu z tunelu sám zvládnout, převezli k portálu tunelu a předali záchranné službě. Zhruba kolem půlnoci začalo vyprošťování vlaku z tunelu pomocí motorové lokomotivy.

Hasiči aktivovali třetí stupeň požárního poplachu a povolali větší množství jednotek. Záchranáři vyslali na místo tři výjezdové skupiny a inspektora provozu.

„Klasická panika tam byla, ale všechno bylo v pohodě,“ dodal cestující. Evakuovaní lidé následně čekali na náhradní dopravu v autobuse, který přistavili hasiči.

Ejpovický tunel je dosud nejdelší tunel v ČR. Měří 4 150 metrů a do provozu byl uveden po pěti letech výstavby poprvé 15. listopadu 2018, v obou tubusech je plný provoz od prosince 2018. 

, ,
Témata: tunel, Ejpovice, Plzeň