VIDEO: V Plzni rozsvítili vánoční strom, náměstí zdobí čtrnáctimetrová douglaska

  • 0
Několik tisíc lidí v neděli večer přihlíželo rozsvícení vánočního stromu na plzeňském náměstí Republiky. Neodradilo je ani deštivé počasí, které ještě zhruba půl hodiny před akcí panovalo. V centru se rozzářila čtrnáctimetrová douglaska tisolistá, město ji dostalo od soukromého vlastníka.

Před samotným rozsvícením, které lidé společně nahlas odpočítávali, na pódiu krátce promluvil plzeňský primátor Martin Baxa. Během svého proslovu poukázal na to, že naši předci daleko více v adventu a zimním období odpočívali.

„Myslím, že žijeme v době, kdy pracujeme pořád. Je těžké, že z toho vymanit. Ze všeho nejvíc bych nám tedy přál, abychom se dokázali trochu zastavit a zklidnit,“ uvedl.

K jeho slovům se přidal plzeňský biskup Tomáš Holub: „Ať je tento strom symbolem, že chceme v našem krásném městě dělat věci společně a těšit se na Vánoce jako na svátek, kdy se pro nás všechny narodil ten, který je nadějí přesahující horizonty viditelného.“

Přesně v 18. hodin se douglaska tisolistá rozzářila a rozezněly se zvony katedrály sv. Bartoloměje. Strom rostl na zahradě u rodinného domu ve čtvrti Slovany 53 let. Váží tři a půl tuny, dělníci ho uřízli už v listopadu.

Sváteční atmosféru první adventní neděle si užíval například Tomáš Světlík s manželkou a dcerou. „Chodíme pravidelně, kvůli dětem i sobě. Počasí nás neodradilo. Věděli jsme, že pršet přestane,“ řekl Plzeňan. Večerní program pokračoval tancem i zpěvem. Vánoční písně zazpíval dětský pěvecký sbor Divadla J. K. Tyla. Nechyběla ani baletní a muzikálová vystoupení.

Během adventu je připravena řada akcí. Zájemci mohou vyrazit na kostýmové prohlídky městem. Během procházky se dozvědí nejen zajímavosti o plzeňských betlémech, ale také o štědrovečerních tradicích. Ve středu 12. prosince se centrum města rozezní koledami, akci bude přenášet Český rozhlas. O tři dny později se v mázhausu plzeňské radnice otevře vánoční pošta.

Program přichystala také plzeňská diecéze. Ve všech čtyřech adventních nedělích se konají ranní mše od 6:45 se zpěvem rorátů. Protože katedrála sv. Bartoloměje se opravuje, bohoslužby se konají v kostele Nanebevzetí Panny Marie ve Františkánské ulici. Odpoledne zde zazní půlhodinový varhanní improvizace. Lákadlem je také příští neděle, kdy od 10.30 zapěje Schola Cantorum Pilsensis při mši gregoriánský chorál.