Takhle měla vypadat galerie U Zvonu za více než 500 milionů korun.

Takhle měla vypadat galerie U Zvonu za více než 500 milionů korun. | foto: Repro: MF DNES

Plzeň váhá, kde postavit budovu pro galerii. U Zvonu, nebo u Corsa?

  • 15
V Plzni vyvolávají rozruch informace, že kraj jedná o možnosti postavit pro Západočeskou galerii budovu vedle plánovaného obchodního centra Corso Americká. Dům nabízí firma Amádeus, která bude stavět i Corso. Podle kritiků však nejde o důstojné sídlo galerie, ale levnější "náhradní" variantu.

Dům pro Západočeskou galerii, jehož postavení nabízí firma Amádeus, nebude plnohodnotným sídlem instituce s kompletním zázemím. Je to jen úsporné řešení, které zajistí vznik prostoru k vystavení uměleckých děl. Kritici tohoto řešení se obávají, že by se tím jen oddálila stavba důstojného sídla Západočeské galerie.

Připustil to i hejtman Milan Chovanec z ČSSD, který se domnívá, že ze dvou nových levnějších variant, které jsou nyní ve hře, by si mohli zastupitelé vybrat po krajských volbách. První varianta by kraj stála zhruba 200 milionů korun a druhá přibližně 300 milionů.

Původně plánované vybudování kompletního sídla Západočeské galerie U Zvonu přitom mělo stát více než 500 milionů korun. Kraj na stavbu nezískal dotace, a tak od této možnosti zatím ustoupil.

Hejtman Chovanec uznává, že nové návrhy nepředstavují tak kvalitní řešení, ale zároveň upozorňuje, že se jedná o příležitost mít už v roce 2015 prostor pro díla Západočeské galerie.

Některým politikům a lidem z oblasti kultury se ovšem náhradní nápad nezamlouvá. Krajský šéf ODS Jiří Pospíšil prohlásil, že není příznivcem polovičatého řešení.

"Pro galerii by to bylo nevýhodné. Není dobré, aby vznikl za dvě stě milionů ne zcela uspokojivý objekt. Plzeň si zaslouží plnohodnotnou galerii jako instituci i jako budovu. Navíc si zaslouží kvalitní moderní architekturu, abychom mohli potomkům zanechat něco, co bude mít vyšší hodnotu. A než volit polovičaté řešení, je lepší si pár let počkat a zvolit plnohodnotnou variantu, kterou je projekt budovy U Zvonu," řekl Pospíšil.

Zastupitel Plzně Michal Vozobule z TOP 09 je také proti takzvané úsporné variantě. "V tomto případě by bylo efektivnější postavit kompletní sídlo Západočeské galerie. Projekt budovy pro místo U Zvonu je skvěle vymyšlený a přinesl by velkou kvalitu, která by Západočeské galerii pomohla. Myslím, že tady nemá význam stavět nějaké obyčejné výstavní prostory," sdělil.

Divadelník a vysokoškolský učitel Roman Černík  ze Strany zelených uvedl, že jej úvahy o lacinější budově pro Západočeskou galerii rozčilují. "Bylo by to jen jakési pytlíkování, aby se neřeklo - a kultura by dál zůstala na ocase. Pokud by to měl být příspěvek kraje k Evropskému hlavnímu městu kultury 2015, tak by to bylo trapné," řekl Černík.

Ten je přesvědčen, že pokud bude zvoleno náhradní řešení, odsune se stavba nového sídla Západočeské galerie na neurčito. A i on zdůrazňuje, že z architektonické soutěže na místo U Zvonu vzešel dobrý projekt.