Sobotní retrojízda automobilů a motocyklů z dob socialismu trhla rekord

  • 1
V sobotu se v Plzni uskutečnila akce s názvem V čem jsme jezdili za socialismu. Na šestý ročník vyrazilo na přibližně stokilometrovou trasu téměř 140 vozidel, a to je nejvíc za existenci akce. Účastníci během cesty plnili různé úkoly, měli například co nejpřesněji zacouvat nebo zvládnout štafetu.

Trasa vedla z Plzně přes Dobřany, Stříbro a Konstantinovy Lázně zpátky do krajské metropole. Akci si nenechal ujít nadšenec Josef Dlouhý. Trať chtěl absolvovat s embéčkem. V sobotu ráno ho ale nenastartoval. Z garáže proto vytáhl ještě starší a cennější kousek – kabriolet Škodu Felicii.

Sběratel ze Stříbra si vozidlo pořídil před deseti lety. „Byl to totální vrak. Stavěl jsem ho kompletně znovu,“ řekl muž, který se vyučil autoklempířem. Chybějící díly koupil v bazarech nebo pořídil u známých. Práce mu zabrala tři roky. 

Věnoval se jí po večerech nebo o víkendech. Teď už kabriolet jenom pravidelně servisuje. „Když to uděláte pořádně, nemusíte na něj pak už sáhnout,“ smál se. Dlouhý.

Na sobotní retrojízdu vyrazil s parťákem Františkem Kubincem. „Žádnou cenu jsme nevyhráli, ale i tak jsme si to užili. Alespoň se na medaili nebude prášit,“ vtipkoval Dlouhý. Doma má kromě čtyř automobilů ještě šest motorek. Aktuálně dává dohromady zase kabriolet, tentokráte značky DKW. 

„Nic jiného už si pořizovat nebudu,“ je přesvědčený. Lásku k veteránům předal svým dvěma dcerám. „Jsem za to moc rád. Každá už má svoje auto,“ sdělil.

Letošní šestý ročník akce V čem jsme jezdili za socialismu přilákal stovky diváků. Návštěvníci na závěrečné přehlídce na nádvoří Plzeňského Prazdroje obdivovali škodovky, wartburgy, trabanty, fiaty či fordy. „Nechybí tady legendární Škoda 110 R, Tatra 603 nebo 613, ale třeba i autobus Škoda 706 RTO,“ vyjmenoval jeden z organizátorů Milan Hampek. Pozornost budily také motocykly značky Jawa nebo ČZ.