Nově opravený společenský sál Středního odborného učiliště elektrotechnického...

Nově opravený společenský sál Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni se promění ve velkokapacitní očkovací místo Plzeňského kraje. (11. 2. 2021) | foto: Martin Polívka, MF DNES

Z opraveného sálu učiliště na Skvrňanech bude očkovací centrum

  • 1
Nově opravený společenský sál Středního odborného učiliště elektrotechnického v Plzni se do konce února promění ve velkokapacitní očkovací místo Plzeňského kraje. Plánovaná kapacita je tisíc až dvanáct set očkovaných denně.

Kraj zvažoval několik variant, kde by velkokapacitní očkovací centrum mohlo být - v kulturní fabrice DEPO2015, v zábavním centru Techmania, svoje prostory nabízel i Plzeňský Prazdroj.

„Všechna vybraná místa jsme spolu s odborníky navštívili a jednoznačně jako nejvhodnější nám vyšel nově zrekonstruovaný sál elektrotechnického učiliště na Skvrňanech. Místo je velmi dobře dostupné autem i městskou hromadnou dopravou. Je tam možnost parkování, bezbariérový přístup a zázemí jak pro veřejnost, která na očkování dorazí, tak pro zdravotníky,“ vysvětluje hejtmanka Plzeňského kraje Ilona Mauritzová.

Dodala, že velkokapacitní očkovací centrum od začátku plánovali v Plzni, kde je vysoká koncentrace obyvatel. Spolu s tímto centrem budou nadále fungovat stávající očkovací centra v Plzni a také v každém okrese.

„Pokud se zapojí i 300 praktických lékařů, z nichž každý bude schopný denně naočkovat deset lidí, kapacita všech očkovacích center a míst v kraji by ve finále mělo kapacitu osm tisíc naočkovaných denně,“ vypočetla hejtmanka.

Zkušební provoz bude v SOU zahájen 1. března. Výhodou toho, že očkovací centrum bude ve škole, jsou podle hejtmanky také malé náklady na provoz. Jedná se totiž o školu Plzeňského kraje, kde se tedy nebude muset platit nájem, ale pouze provozní náklady jako je elektřina a voda.

„Navíc se jedná o nově zrekonstruované místo, které má na vysoké úrovni hygienické parametry. Lékaři budou mít tak dobré zázemí. Dále je tam dostatek sociálního zařízení. V budově jsou už nyní připravené stoly a židle, zbývají ještě panely, které budou oddělovat jednotlivé očkovací boxy,“  uzavřela.

Otevřeno sedm dní v týdnu, 12 hodin denně

Pokud kraj obdrží slíbené vakcíny, začne se v centru očkovat v dubnu. Otevřeno bude 12 hodin denně sedm dní v týdnu.

K fungování očkovacího centra bude zapotřebí osm administrativních pracovníků na registraci zájemců o očkování a vyplňování dotazníků.

„Dále u vstupu do sálu budou tři lékaři, kteří budou s již zaregistrovanými zájemci konzultovat anamnézu. V osmi očkovacích boxech počítáme s osmi zdravotními sestrami, které budou provádět samotné očkování. Po aplikaci je nutné, aby očkovaný zůstal ještě 15 minut na místě, kvůli možným komplikacím, k tomu bude určena čekárna za očkovacími boxy. Tady obdrží naočkovaný termín aplikace druhé dávky a certifikát o očkování. Také zde bude přítomna zdravotnická záchranná služba,“ popisuje průběh očkování ředitel Rokycanské nemocnice Jaroslav Šíma.

Právě tato nemocnice bude mít provoz místa organizačně na starosti a bude ve spolupráci s ostatními nemocnicemi ve vlastnictví Plzeňského kraje koordinovat především zdravotnický personál.

V kraji bylo zatím aplikováno 18 163 dávek, z toho bylo 4 607 lidí naočkováno druhou dávkou. Seniorů starších 80 let bylo alespoň jednou naočkováno 5 194 lidí. V kraji se jedná o pětinu této věkové skupiny.