Otevření přivaděče mezi ulicemi K Dráze a Jasmínová.

Otevření přivaděče mezi ulicemi K Dráze a Jasmínová. | foto: Jiří Bervida, MAFRA

Plzeň má nový dálniční přivaděč, do roka přibudou další dva

  • 3
V Plzni mohou řidiči mířící od dálničního sjezdu Černice do centra města využívat nově dokončený dálniční přivaděč. A brzy by se lepšího napojení na dálnici D5 měly dočkat i další plzeňské čtvrti. ŘSD slibuje dokončit do roka přivaděče na Borech a Nové Hospodě.

Nový úsek silnice, který byl dnes slavnostně otevřen, měří tři čtvrtě kilometru a stál více než 280 milionů korun. Navázal na již dříve zprovozněný úsek od černického sjezdu k ulici K dráze. Nyní tak čtyřproudá silnice už vede až k ulici Jasmínové, kde navazuje na Koterovskou.

Mapka nového dálničního přivaděče od černického sjezdu

"Nová silnice by měla odlehčit dopravní zátěži v části Nepomucké třídy," řekl generální ředitel ŘSD Jiří Švorc.

Zároveň se podle jeho slov do budoucna počítá s pokračováním přivaděče k centru města a kolem něho dál jako průtah na Karlovy Vary. Tato nová silnice by vedla převážně mimo obytnou zástavbu v souběhu s železniční tratí. To je však velmi vzdálená budoucnost.

"Máme zatím hotovou jen studii. Pokud budou peníze, zahájí ŘSD příští rok práce na projektu," řekl plzeňský šéf ŘSD Zdeněk Kuťák.

Plány pro příští rok: Bory a Nová Hospoda

Nyní ŘSD staví v Plzni další dva přivaděče - na Borech mezi Tyršovým sadem a Sukovou ulicí a obchvat Nové Hospody. Podle Kuťáka by měly být obě stavby dokončeny příští rok.

Mapka budovaného dálničního přivaděče od SulkovaMapka budovaného dálničního přivaděče na Borech

"Podařilo se nám s dodavateli dohodnout snížení ceny, v návrhu rozpočtu peníze na obě tyto stavby jsou, tak by měly pokračovat," řekl Kuťák.

Právě stavba borského přivaděče byla před časem z důvodu nedostatku peněz postavena, ale nyní tam už jdou práce podle plánu. Na Nové Hospodě je podle Kuťáka jen malé zpoždění způsobené překládkou silového kabelu. Po obou silnicích by řidiči měli jezdit zhruba na podzim 2011.