Centrum Plzně zdobí ledové sochy zvířat, vznikaly před zraky kolemjdoucích

  • 2
Přímo na náměstí Republiky v Plzni vzniklo během čtvrtka dvanáct ledových soch. Ledová zvířata budou dělat radost tak dlouho, dokud bude mrazivé počasí.

Výstava ledových soch se měla původně od října do března uskutečnit ve stanu v areálu Plzeňského Prazdroje. Tématem byl podmořský svět. Protiepidemická opatření ale nakonec expozici otevřít nedovolila.

„Když nemůžeme být uvnitř, jdeme tedy ven. Rozhodli jsme se využít mrazivého počasí a opět přiblížit plzeňské veřejnosti umění ledového sochařství,“ vysvětlil Libor Toušek z pořádající společnosti Ice Factory.

Ledová krása na plzeňském náměstí Republiky

Připomněl, že expozice, kterou na přelomu roku 2019 a 2020 umístili do pivovarských sklepů a nazvali ji Cesta kolem světa, navštívilo během tří měsíců přes 18,5 tisíce lidí.

O tom, jak dlouho budou ledová zvířata těšit kolemjdoucí na náměstí Republiky, rozhodne počasí. „Zkrátka dokud neroztají,“ upřesnil. Těší ho, že informace o sochách se rychle rozšířila mezi lidmi a hojně výstavu navštěvují.

Ledové zhruba jeden a půl metrové kvádry přivezli na náměstí ve čtvrtek ráno a během dne z nich dva sochaři vytvořili 12 soch. Zájemci mohou pod každou z nich mít destičku se svým jménem či logem firmy, zaplatí za to 10 tisíc korun.

Ice Factory tak chce alespoň částečně pokrýt výpadky příjmů, které ji postihly kvůli zrušeným akcím a festivalům během léta. Navíc měla firma obrovské náklady s přípravou výstavy v pivovaru, která se však nakonec neuskutečnila. Společnost se tak ocitla v tíživé finanční situaci.

„Před rokem jsme nakoupili stan, technologii za miliony, práce na výrobě ledu začaly už na jaře a výstavu jsme nakonec otevřít nemohli. Její začátek jsme ještě posunuli z října na prosinec, ale stejně to nevyšlo. Statisíce korun měsíčně nás stála její údržba. Většinu peněz jsme dali z vlastních zdrojů. Nakonec jsme sochy museli rozřezat,“ vypráví se smutkem Toušek.

Dodal, že podle úředníků různých ministerstev firma nedělá kulturu a proto nemá nárok na finanční kompenzace v souvislosti s vládními opatřeními proti šíření koronaviru.