Kačer byl dopaden. (13. července 2020)

Kačer byl dopaden. (13. července 2020) | foto: DESOP Plzeň

Kačer sužovaný šipkou v hlavě se po čtvrt roce nechal chytit a ošetřit

  • 29
Po čtvrt roce odchytili zvířecí záchranáři v Plzni samce kachny divoké, kterému šipka z kuše probodla krk a hlavu. Zlomená část střely mu zůstala v těle. Pták se za žádnou cenu nechtěl nechat chytit, pomohla až záchranářská lest.

I několikrát denně zvonily v posledním čtvrt roce plzeňským zvířecím záchranářům telefony, když jim lidé oznamovali, kde přesně se nachází kachna se zlomeným šípem trčícím z těla.

Kačer se pohyboval společně s dalšími kachnami v dvoukilometrovém úseku řeky Radbuzy mezi papírenskou lávkou a jezem pod vodárnou v Doudlevcích.

Poprvé jsme se ho marně snažili odchytit 20. dubna. Od té doby ještě mnohokrát. On výborné létá, už znal nás i naše auto. Nedal se chytit. Až teď v pondělí se nám to povedlo. Využili jsme toho, že kačer nyní přepeřuje. Vypadaly mu letky v křídlech, takže než mu zakrátko vyrostou nové, není schopný létat. I tak nám zase zkusil zmizet v trávě,“ vysvětlil šéf záchranné stanice živočichů v Plzni Karel Makoň.

Dva zvířecí záchranáři jeli po řece v kajacích a kačera pronásledovali. Stejně jako mnohokrát předtím před nimi prchal, u doudlevecké lávky zamířil do vysoké trávy při břehu.

„Dělal to tak i v minulosti. V trávě dokázal nehnutě sedět schovaný tak dlouho, dokud jsme pokus o jeho odchycení nevzdali a nepřeložili ji zase na jiný den. Tentokrát jsem stál na břehu s podběrákem na dlouhé tyči. Hanka s Radkem na lodích upoutávali z vody jeho pozornost, i když ho neviděli. Já byl na břehu nad ním, bylo štěstím a náhodou, že jsem ho viděl. Rychle jsem máchl podběrákem do trávy a podařilo se mi odchytit. Už neměl šanci uniknout,“ popsal Makoň.

Kačer je zpátky v hejnu na řece Radbuze

S odchyceným ptákem záchranáři odjeli k veterináři, který po zrentgenování vyjmul z jeho těla šipku a ránu ošetřil. Kačer dostal na nohu kroužek a o několik desítek minut později ho záchranáři vypustili zpátky k hejnu kachen u doudlevecké lávky. 

„Léčba v přirozeném prostředí, které zvíře zná, je pro něj vždy lepší, než ve zvířecí ‚nemocnici‘. Kačer teď kvůli přepeřování není schopný létat. To mu ale nebrání, aby se i nadále potápěl a i na hladině bez problémů rychle uplave desítky metrů. Rozsáhlé pelichání je u kachen, labutí i hus v tomto období zcela běžné. Většinou přichází v době, kdy mají mláďata a z lokality se tak nemohou stejně zvednout a odletět,“ uvedl Makoň.

Podle ochránců přírody ptáka zranil pytlák nebo vandal, kterého se ale policistům zatím nepodařilo vypátrat.

Červeně je vyznačený úsek řeky, ve kterém se kačer pohyboval. Modrý bod značí místo, kde byl pták odchycen.

Červeně je vyznačený úsek řeky, ve kterém se kačer pohyboval. Modrý bod značí místo, kde byl pták odchycen.

Mapy poskytuje © SHOCart a přispěvatelé OpenStreetMap. Společnost SHOCart je tradiční vydavatel turistických a cykloturistických map a atlasů. Více na www.shocart.cz

VIDEO: Na střeše redakce iDNES.cz jsme zachraňovali kachnu, která vyseděla mladé v květináči. Skokem ze 6. patra jim hrozila smrt: