V centru Plzně se zřítila část domu, policisté evakuovali deset sousedů

  • 29
V plzeňské čtvrti Slovany v noci spadla celá přední část domu na rohu ulic Mikulášská a U Trati. V objektu se kromě jednoho bezdomovce nikdo nenacházel. Kvůli bezpečnosti museli být evakuováni lidé ze sousedního domu.

Hasiči vyjížděli k události v půl druhé v noci. „V domě bývalého Keramontu nikdo nežil. Evakuovali jsme pouze jednoho muže, který se naštěstí nezranil,“ sdělil mluvčí krajských hasičů Petr Poncar.

Z přilehlé ubytovny ale museli evakuovat dalších deset lidí a ve spolupráci s odborem krizového řízení města jim zajistili náhradní ubytování na Roudné.

„Na pomoc přijeli i služební psi městské policie z Prahy, kteří jsou speciálně vycvičení na vyhledávání zavalených lidí. Nikoho nenašli,“ doplnil Poncar.

Na místo byla povolána i technika z útvaru hasičského záchranného sboru ze Zbiroha. „Nakonec jsme ji nevyužili. Použili bychom ji v případě, že by se potvrdila přítomnost lidí v sutinách,“ vysvětlil Poncar.

Statik nařídil demolici poškozených částí dvoupatrového domu. Toho se zhostí majitel objektu. 

Podle informací ČTK má majitel na dům od roku 2015 demoliční výměr. Ten je platný do roku 2019. Náklady na demolici se ale pohybují v řádu milionů korun.

„Přechodné ubytování jsme zajistili pro celkem šestnáct lidí. Všichni jsou zaměstnanci jedné agentury. Nyní jednáme s jejími zástupci, aby se o své pracovníky postarali,“ uvedl Jiří Karas z plzeňského magistrátu.

Dům nyní střeží policisté a dopravní policisté v místě regulují dopravu.

„Událostí se zabývají plzeňští kriminalisté, kteří případ v současné chvíli kvalifikovali jako trestný čin obecného ohrožení z nedbalosti,“ konstatovala mluvčí plzeňských policistů Hana Rubášová.

Na místě zasahovaly hasičské jednotky ze stanic Slovany, Košutka a Přeštice.