Nová výrobní linka na inovativní nápoje v plzeňském Prazdroji za 143 milionů...

Nová výrobní linka na inovativní nápoje v plzeňském Prazdroji za 143 milionů korun. | foto: Ladislav Němec, MAFRA

Prazdroj rozjel novou linku na výrobu ovocných piv a sladových nápojů

  • 5
Plzeňský Prazdroj zahájil provoz nové linky na výrobu ovocných piv, sladových nápojů a pšeničných piv. Nové zařízení za 143 milionů korun umožní pivovaru, aby moderní druhy nápojů vyráběl v České republice. Dosud totiž kvůli tomu musel využívat technologie v sesterských pivovarech v jiných zemích.

"Základem českého pivního trhu bude i nadále klasický ležák plzeňského typu. Stále populárnější však budou méně tradiční nápoje, jako už jsou dnes naše výrobky Gambrinus Ochucený, sladový nápoj Frisco, nealkoholické pivo Birell smíchané s ovocnými šťávami a pšeničné pivo Fénix. Chceme spotřebitelům nabízet nejen dostatek již představených nápojů v široké škále balení, ale získat i větší prostor pro další varianty a vývoj nových produktů," řekl marketingový ředitel Plzeňského Prazdroje Grant McKenzie.

Nová linka v plzeňském pivovaru má roční kapacitu 600 tisíc hektolitrů a patří k nejmodernějším zařízením tohoto druhu v ČR.

Do Plzně se tak může soustředit výroba piv Gambrinus a Birell smíchaných s ovocnými šťávami, sladového drinku Frisco a svrchně kvašeného pšeničného piva Fénix, které se nově představilo i v lahvích.

Až dosud Prazdroj využíval potřebné technologie pro výrobu těchto nápojů v sesterských pivovarech v jiných zemích. Pro výrobu na nové lince Prazdroj odebere od českých dodavatelů další množství surovin a materiálu.

Přesunem výroby do Česka také Prazdroj sníží zátěž životního prostředí - ročně najedou auta s jeho výrobky po silnicích o 590 tisíc kilometrů méně.